Svijet

Kameron objavio podatke, ali izazvao novu kontroverzu

Kameron objavio podatke, ali izazvao novu kontroverzu
Kameron objavio podatke, ali izazvao novu kontroverzu

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron objavio je poreske prijave u nastojanju da okonča spor oko sredstava u ofšor bankama koje je posjedovao njegov pokojni otac, ali su se pojavila pitanja u vezi sa poklonom vrijednim 200.000 funti dobijenim od majke.

Kameron je objavio poreske prijave nakon što su prošle sedmice u medijima objavljeni "panamski dokumenti" koji pokrivaju period od gotovi 40 godina, od 1977. godine do decembra prošle godine i navodno pokazuju da su neke kompanije koristile "poreske rajeve" u svrhu pranja novca, trgovine oružjem, drogom ili utaju poreza.

Kameron je od majke 2011. godine dobio dvije uplate od po 100.000 funti.

Analitičari navode da poklon potencijalno omogućava porodici da izbjegne 80.000 funti poreza na nasljedstvo, što se ne mora platiti na imovinu ili sredstva manja od 325.000 funti sem ukoliko osoba, koja je dala poklon, ne premine u vremenskom razmaku sedam godina od transfera.

Britanski mediji navode da objavljivanje poklona, nakon što je Kameron ranije izjavio da je nasljedio 300.000 funti od oca i da je prodao akcije iz očevog investicionog fonda za 30.000 funti, iznosi više pitanja o njegovim finansijama i pokazuje da je učestvovao u legalnom "izbjegavanju poreza".

"Sve ukazuje na to da će ovaj potez Kamerona gurnuti u novu kontroverzu. Kameron se sada suočava sa pitanjima da li je njegova porodica preduzela korake da minimalizuje iznos poreza na nasljedstvo", piše britanski dnevnik "Gardijan".

"Tajms" navodi da je Kameron objavio "skriveno bogatstvo" ali objelodanjivanje njegovih finansijskih poslova naziva "istorijskim trenutkom koji će transformisati britansku politiku".

"Dejli mejl" i "Dejli Miror" ocijenjuju da su pokloni legalno "izbjegavanje poreza".

Očekuje se da će Kameron objaviti rezultati poreske istrage o britanskim kompanijama i pojedincima pomenutim u "panamskim dokumentima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije