Svijet

Džonson: Britanski parlament glasaće o sporazumu sa EU 30. decembra

Džonson: Britanski parlament glasaće o sporazumu sa EU 30. decembra
Foto: Tanjug/AP | Džonson: Britanski parlament glasaće o sporazumu sa EU 30. decembra

LONDON - Britanski parlament glasaće o odobravanju trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom 30. decembra, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson nakon postizanja sporazuma sa Briselom.

On je pozdravio, kako je rekao, najveći trgovinski sporazum postignut sa Evropskom unijom, rekavši da je Britanija vratila kontrolu nad svojim zakonima, granicama i ribolovnim vodama, preneo je Rojters.

"Veoma sam zadovoljan što mogu da vam kažem ovog popodneva da smo završili najveći trgovinski sporazum vrijedan 660 milijardi funti godišnje, sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini u kanadskom stilu između Velike Britanije i EU", rekao je Džonson na konferenciji za novinare.

Obraćajući se EU on je rekao da će Britanija biti prijatelj EU, njen saveznik i podrška i da se nikada ne zaboravi, njeno tržište broj jedan.

Britanski premijer Boris Džonson podigao je ruke u pobjedničkom maniru sa uspravljenim palčevima na slici koju je postavio na svom Twitter nalogu na kojem je napisao "Dogovor je postignut".

Sporazum je postignut samo nedelju dana prije kraja tranzicijskog perioda Brexita i nakon više od četiri godine nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije