Svijet

Junker kritikovao Faraža i Džonsona: Tužni heroji Brexita

Junker kritikovao Faraža i Džonsona: Tužni heroji Brexita
Junker kritikovao Faraža i Džonsona: Tužni heroji Brexita

STRAZBUR - Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker oštro je danas kritikovao političare Najdžela Faraža i Borisa Džonsona kao "tužne heroje Brexita", koji su odustali od rukovođenja Britanijom kroz proces istupanja iz EU, za koji su se zalagali.

"Jučerašnji heroji Breksita su tužni heroji danas. Oni koji su doprinijeli ovoj situaciji u Britaniji su podnijeli ostavke, Džonson Faraž i ostali", rekao je Junker na sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Junker je dodao da "patriote ne podnose ostavke kada situacija postane teška, nego ostaju".

Junker je izvijestio Evropski parlament o rezultatima istorijskog samita EU prošle sedmice, na kojem je britanski premijer Dejvid Kameron obavijestio svoje kolege o rezultatima referenduma u Britaniji.

Džonson se povukao iz trke za nasljednika Kamerona na premijerskoj funkciji, a Faraž je objavio da se povlači sa položaja lidera evropskeptične Britanske stranke za nezavisnost.

Junker je kritikovao i one koji su vodili kampanju za izlazak Britanije iz EU, a sada ne znaju šta dalje da rade. Zvanični London odugovlači sa aktiviranjem procesa formalnog istupanja iz Unije.

"Umjesto da naprave plan, oni bježe sa broda", rekao je Junker.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da se članice Unije "nadaju da će im Britanija i u budućnosti biti blizak partner", ali je ponovio da će London morati da prihvati pravilo o slobodnom kretanju građana ukoliko želi pristup jedinstvenom evropskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije