Svijet

Grčkoj vladi izglasano povjerenje u parlamentu

Grčkoj vladi izglasano povjerenje u parlamentu
Foto: Tanjug/AP | Grčkoj vladi izglasano poverenje u parlamentu

Grčka vlada na čelu sa premijerom Kirijakosom Micotakisom preživjela je glasanje o nepovjerenju u parlamentu koje su predložile četiri opozicione stranke nakon što su se pojavile informacije u medijima da je vlada manipulisala informacijama o najvećoj željezničkoj nesreći u istoriji Grčke u februaru prošle godine kada je poginulo 57 osoba, uglavnom studenata.

"Pozivam vas da glasate za vladu koja, uprkos velikim poteškoćama, stabilno vodi zemlju naprijed", rekao je Micotakis u parlamentu u četvrtak prije glasanja.

Za povjerenje vladi glasalo je 159 poslanika, a protiv 141, prenosi Rojters.

Micotakisova partija desnog centra Nova demokratija ima većinu od 158 poslanika u parlamentu koji ima 300 mjesta.

Opozicione stranke optužile su vladu da, u nastojanju da se umanji politička odgovornost, manipuliše dokazima koji bi mogli da rasvijetle razloge željezničke nesreće kod Larise.

Vlada navodi da sudije koje vode istragu o nesreći imaju cijele, neobrađene razgovore u istrazi, što znači da nema manipulacija, prenosi Tanjug.

Istraga grčkog sudije o nesreći je u toku i očekuje se da će biti završena u narednim mjesecima.

Do sada je optuženo desetine ljudi, uključujući šefa stanice u Larisi, koji je u pritvoru.

Grčki list To Vima objavio je u nedjelju da je snimak razgovora prije nesreće između šefa stanice u Larisi i mašinovođe jednog od vozova procurio odmah nakon sudara, a da je bio "obrađen" kako bi se pokazalo kao da je do sudara došlo zbog ljudske greške, a ne zbog sistemskih problema u željezničkoj mreži.

Dva ministra, oba Micotakisova bliska saradnika, podnijeli su ostavke u četvrtak nakon pisanja lista To Vima.

U administraciji Micotakisa kažu da je sličan izvještaj o navodnom curenju i manipulisanju razgovorom objavljen 3. marta 2023. godine.

Putnički voz, koji je putovao od Atine do Soluna, u februaru prošle godine se sudario sa teretnim vozom u blizini Larise u centralnoj Grčkoj, što je izazvalo požar.

U nesreći je poginulo 57 osoba, uglavnom studenata, a povrijeđeno 80 osoba.

               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije