Svijet

Turska gomila trupe na granici sa Sirijom

Turska gomila trupe na granici sa Sirijom
Foto: Ilustracija | Turska gomila trupe na granici sa Sirijom

ANKARA - Turska je počela da gomila trupe u blizini grada u sjevernoj Siriji koji je pod kontrolom snaga pod kurdskim vođstvom i uz američku podršku, saopštili su u nedjelju turski mediji i nadzorna grupa sirijskog rata.

Gomilanje je počelo i pored toga što je Turska obećala odgoditi najavljenu ofanzivu nakon američke odluke da povuče vojnike iz Sirije.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan obećao je da će protjerati kurdske borce, koje Turska smatra produženom rukom pobune unutar vlastith granica. SAD su u partnerstvu sa sirijskom kurdskom milicijom u borbi protiv radikalne grupe Islamska drržava od 2014. To partnerstvo pogoršalo je, međutim, odnose Ankare i Vašingtona.

Sporazum postignut u junu na osnovu koga će američki i turski vojnici zajednički patrolirati u regiji u okolini sirijskog grada Manbija odaganalo je neka turska strahovanja. Ankara, međutim, tvrdi da SAD i kurdska milicija nisu ispunile svoj dio sporazuma, i da će pokrenuti ofanzivu u cilju protjerivanja milicije. Turska već ima trupe u sjeverozapadnoj Siriji i podržala je sirijske borce u čišćenju sela i gradova od džihadista Islamske države i kurdskih boraca.

U iznenadnoj objavi, američki predsjednik Donald Tramp u srijedu je saopštio da će povući američke vojnike iz Sirije - u odluci koju je pozdravila Turska. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je da će odgoditi ofanzivu u istočnoj Siriji i da će raditi na planovima čišćenja regije od džihadista.

U nedjelju je turska novinska agencija IHA javila da su turski vojnici - jedinica komamdosa - ušli u Siriju tokom noći.

Portparol Vojnog vijeća Manbija pod kurdskim vođstvom, Šarfan Darviš, izjavio je da su turska pojačanja stigla u regiju.

"Mi preduzimamo sve neophodne mjere kako bismo se odbranili ukoliko budemo napadnuti", izjavio je on, ne pojašnjavajući dodatno.

Portparol sirijske pobunjeničke grupe koja ima tursku podršku izjavio je da kontinuirano tursko i savezničko gomilanje trupa znači da sirijske vladine snage neće iskoristiti napetosti u regiji kako bi osvojile teritoriju.

Jusef Hamud, portparol sirijskih pobunjeničkih boraca, optužio je kurdsku miliciju za pokušaj prilaženja sirijskoj vladi čiji bi vojnici zamijenili Amerikance ukoliko se povuku.

Darviš je odbacio te tvrdnje kao "neistinite", nazivajući ih "starim optužbama" suparničkih sirijskih grupa, prenosi Associated Press.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije