Svijet

Ubijen Albanac džihadista koji je prijetio Balkanu

Ubijen Albanac džihadista koji je prijetio Balkanu
Ubijen Albanac džihadista koji je prijetio Balkanu

TIRANA -Albanac koji se borio na strani Islamske države, Almir Daci, ubijen je u Siriji, saopštila je njegova porodica, a prenijeli lokalni mediji.

Almir Daci (34), koji se borio pod imenom Abu Bakr el Albani, pojavio se u junu prošle godine s još nekoliko džihadista porijeklom s Balkana na propagandnom video snimku Islamske države pod naslovom "Čast je u džihadu".

Daci je na snimku zajedno sa džihadistima iz Albanije, BiH i Sandžaka pozvao na sveti rat na Balkanu.

Nekadašnji imam iz Pogradeca, grada koji se nalazi 135 kilometara jugoistočno od Tirane, aktivno je učestvovao u vrbovanju mladih Albanaca za odlazak u Siriju, u koju je i sam otišao 2013. godine, prenijeli su albanski mediji.

Oko 90 Albanaca pridružilo se džihadistima u Iraku i Siriji od 2012. godine, što svrstava Albaniju među zemlje s najvećim brojem državljana u redovima Islamske države s obzirom na broj stanovnika, naveli su isti izvori. Petina albanskih džihadista nastradala je u borbama, prenijela je agencija Frans pres.

"Saznali smo u subotu uveče od njegove supruge da je ubijen", rekao je za televizijsku mrežu Njuz 24 (News 24) brat nastradalog džihadiste Genci Daci i apelovao na vlasti u Tirani da se pobrinu da posmrtni ostaci njegovog brata, kao i njegova supruga i dvoje djece, budu vraćeni u Albaniju.

Mnogi džihadisti otputovali su u Siriju sa suprugama i djecom, kojima Islamska država ne dozvoljava da napuste tu zemlju.

Prema navodima policije, čak 19-oro albanske djece, od kojih najmlađe ima 14 godina, ostalo je sa majkama zarobljeno u Siriji poslije pogibije svojih očeva.

Sud u Albaniji počeo je krajem januara ove godine protiv Dacija postupak u odsustvu za terorizam.

Zajedno s njim, još devet osoba, među kojima su i dvojica imama, optuženo je za vrbovanje Albanaca za džihad i finansiranje dobrovoljnih odlazaka u Siriju. Ta grupa optužena je za slanje 70 boraca u Siriju, naveli su izvori bliski istrazi.

Za učešće u džihadu u Siriji zaprijećena je kazna od 15 godina zatvora, koja je nedavno uvedena u Albaniji.

(NN/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije