Tržište

Japan obnovio izvoz pirinča iz oblasti Fukušima

Japan obnovio izvoz pirinča iz oblasti Fukušima
Japan obnovio izvoz pirinča iz oblasti Fukušima

TOKIO - Farmeri iz japanske prefekture Fukušima, u kojoj se nalazi istoimena havarisana atomska elektrana, otpremiće 300 kilograma pirinča u Singapur, prvi put od katastrofe elektrane 2011.

Kako je objavio japanski TV kanal NHK, a preneo Itar tas, pošiljka će prije isporuke biti testirana na sadržaj radioaktivnih materija. Pirinač iz prefekture Fukušima u Singapuru će moći da se kupi od petka.

Televizija NHK podsjeća da je prije katastrofe prefektura Fukušima izvozila oko 100 tona pirinča, najviše u Hong Kong i na Tajvan. Međutim, nakon katastrofe nuklearke izvoz je prekinut zbog zabrinutosti u pogledu bezbjednosti proizvoda.

Kasnije je nacionalna federacija udruženja japanskih poljoprivrednih proizvođača uspjela da ubijedi vlasti Singapura u bezbjednost pirinča iz Fukušime.

Japan je prethodno obnovio izvoz bresaka i jabuka iz tog regiona.

U martu 2011. sjeveroistočnu obalu Japana pogodio je zemljotres koji je izazvao cunami. Gigantski talas obrušio se na nuklearnu elektranu Fukušima 1, što je dovelo do najveće havarije na nuklearnom objektu od Černobiljske elektrane 1986.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije