Fudbal

Rajevac za "Nezavisne": Island je realnost, a ne senzacija

Rajevac za "Nezavisne": Island je realnost, a ne senzacija
Rajevac za "Nezavisne": Island je realnost, a ne senzacija

Island nije senzacija, nego realnost, i nadam se da će biti prvaci Evrope, kazao je Milovan Rajevac, srbijanski stručnjak koji je prije četiri dana imenovan za novog selektora Alžira.

Na posao će zvanično od 1. avgusta, a dok se zagrijava za nove obaveze na afričkom kontinentu, iz Beograda prati dešavanja na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. U fokusu mu je, kaže, reprezentacija Islanda, čija ga je priča vratila šest godina unazad u vrijeme kada je sa Ganom stigao takođe do četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Iako su rezulati Islanđana za mnoge iznenađenje, Rajevac misli drugačije.

"Jedanaeset igrača je na terenu i sa jedne i sa druge trane i meni nije čudo da jedan mali Island napravi uspeh. Odavno me ne iznenađuju dobri rezultati malih zemalja. Isto tako jedna uslovno mala država Urugvaj, sa nekih tri miliona stanovnika, bila je svetski šampion dva puta. Treba samo napraviti dobru selekciju, dobru atmosferu i uspeh neće izostati. Ko bi rekao pre dve godine da će izme|u Holandije i Islanda na EURO ići Island i napraviti bum. Sve je moguće kada se stvari dobro poslože", kazao je za "Nezavisne" Milovan Rajevac.

NN: Dokle može Island?

RAJEVAC: Svi smo se čudili Grcima kada je Oto Rehagel s njima bio prvak Evrope. Zašto ne sada očekivati i nešto slično od Islanđana. Oduševljavaju Evropu već duže, napravili su izvanredne rezultate i voleo bih ih videti u finalu.

NN: Kolike su im šanse protiv Francuza?

RAJEVAC: Francuzi su domaćini, favoriti, iskusniji i ko zna još šta je na njihovoj strani. Međutim i Englezi su isto tako bili u velikoj prednosti pa su ih Islanđani izbacili. Mislim da protiv Francuza imaju šanse. Naročito jer su domaćini u određenom grču i pod pritiskom. Ništa nije slučajno. Islanđani znaju da igraju na rezultat i Francuzima će biti veoma nezgodno. Francuska je favorit broj jedan, ali isto tako Island ima snage i kvaliteta da bude prvak Evrope. Zbog njihove igre i zalaganja to bi bilo čak i realno.

NN: Da li je neko nezasluženo u četvrtfinalu?

RAJEVAC: Mislim da reprezentacija Hrvatske nije trebala ispasti. Portugalci su se provukli. Hrvatska je zaslužila da ide dalje i puno više. Igraju lepše od Portugalije. Žao mi je što su eliminisani i Mađari, iako ruku na srce nisu imali nikakvih šansi sa Belgijancima.

NN: Ko će biti prvak Evrope?

RAJEVAC: Od velikih ekipa Italija je moj favorit. Dopada mi se kako igraju, Zaista ih je lepo gledati i potpuno zasluženo su izbacili jednu oronulu Španiju. Mislim da Nemci bez obzira na svu raskoš u svojoj igri i kvalitet imaju iznimno težak zadatak. Generalno gledajući mislim da je EURO u potpunosti uspeo, bilo je mnoštvo kvalitetnih utakmica i poteza.

NN: Kakvi su Vaši ciljevi sa Alžirom?

RAJEVAC: Pre svega izuzetno mi je drago što se vraćam u Afriku, za koju me vežu fine uspomene. Sa Alžircima sam postigao dogovor na dve godine. Od 1. avgusta počinjem da radim. Očekuje me Afrički kup u Gabonu i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji. Alžir se nalazi u izazovnoj kvalifikacionoj grupi sa Nigerijom, Kamerunom i Zambijom, a prvi mečevi su na programu u oktobru. Verujem da ću uspeti posložiti stvari na pravi način i napraviti dobru priču sa ovom potentnom ekipom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije