Svijet

Vatikan osuđuje privođenje velikog broja biskupa u Belgija

Vatikan osuđuje privođenje velikog broja biskupa u  Belgija
Vatikan osuđuje privođenje velikog broja biskupa u Belgija

VATIKAN- Vatikan je u subotu osudio belgijsku policiju zbog privođenja velikog broja biskupa u sklopu istrage protiv rimokatoličkih sveštenika koji se terete za seksualno zlostavljanje djece u toj zemlji.

Generalni sekretar Vatikana kardinal Tarčisio Bertone rekao je da je hapšenje velikog broja biskupa tokom akcije "ozbiljna i nevjerovatna stvar" i da se može porediti sa praksama komunističkih režima.

Vatikan je u petak izrazio "zaprepaštenost" zbog načina na koji se istraga provodi i kršenja "grobova dva kardinala".

Policija je u četvrtak upala u nekoliko zgrada briselske nadbiskupije, uključujući biskupsku palatu u Melehenu, sjeverno od belgijske prijestonice, u vrijeme sastanka biskupa sa izaslanikom Vatikana.

Policija je zaplijenila telefone biskupa na nekoliko sati i zabranila im da izlaze iz zgrade tokom pretresa.

"To je bila konfiskacija, ozbiljan i nevjerovatan čin. Držali su ih devet sati bez jela i pića", rekao je Bertone, prenosi ANSA. On je dodao da je čin bez presedana i da je čak nadmašio stare komunističke režime.

Policija je fokusirala istragu na prepisku između žrtava sveštenika pedofila i crkvenih vlasti.

Briselsko tužilaštvo priznalo je da je policija pretražila kriptu odnosno grobnicu, ne želeći da potvrdi pritužbe da su oskrnavljene grobnice dva kardinala.

"Sve što mogu da kažem jeste da je podzemna grobnica otvorena tokom istrage", rekao je portparol.

Otac Erik de Bekelar, portparol Briselske nadbiskupije rekao je da su grobnice probušene i da je unutra gurnta kamera "očigledno da vide da unutra nema nekih dokumenata" u vezi sa pedofilijom.

Portparol je dodao da je istraga bila bezuspješna.

Aktuelni poglavar Rimokatoličke crkve u Belgiji nadbiskup Andre-Žozef Leonard rekao je da su vlasti bile previše revnosne.

"Pravosudni sistem radi svoj posao i ima pravo da pretresa. Ipak, za mene je pomalo iznenađujuće da je došlo dotle da se preturaju grobnice i da su svi biskupi držani devet sati", rekao je Leonard novinarima u Briselu.

Tužilaštvo je saopštilo da je pretres, koji je uključio nekoliko desetina policajaca, uslijedio nakon niza optužbi da " je određen broj sveštenika seksualno zlostavljao maloljetnike".

Policija je takođe zaplijenila kompjuterske fajlove za posljednjih 20 godina iz kuće belgijskog kardinala, prethodnika Leonarda Gotfrida Danilsa.

Prema riječima penzionisanog sveštenika Dirka Devila, stotine slučajeva seksualnog zlostavljanja prijavljeni su Danilsu još početkom devedesetih, ali sam Danils nedavno je odbacio svaku umiješanost u prikrivanje ovih krivičnih djela.

Belgijski biskup sa najdužim stažom 73-godišnji Rožer Vangelve povukao se u aprilu nakon što je priznao da je godinama seksualno zlostavljao jednog dječaka.

Belgijska komisija koja istražuje optužbe protiv sveštenika pedofila zatrpana je stotinama novih pritužbi i prijava od kada se Vangelve povukao.

Skandali sa pedofilima i prikrivanje tih sveštenika potresa Katoličku crkvu i u Evropi i obje Amerike posljednjih mjeseci.

I sam papa Benedikt Šesnaesti suočio se sa optužbama da je kao nadbiskup u Minhenu i kasnije kao visoki sveštenik u Vatikanu zadužen za moralnu politiku, pomogao da se prikriju i zaštite sveštenici pedofili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije