Film i serije

Četvrt vijeka filma "Dobri momci"

Četvrt vijeka filma "Dobri momci"
Četvrt vijeka filma "Dobri momci"

NJUJORK - Triler Martina Skorsezea "Dobri momci" (Goodfellas) prikazan je prvi put prije 25 godina i tim povodom u subotu, 25. aprila, film će u društvu glumačke ekipe koju čine Rej Liota, Robert de Niro i Džoi Peši biti prikazan na zatvaranju Trajbeka filmskog festivala u Njujorku.

Za mnoge, Skorsezeov film je najbolji prikaz mafijaškog života na velikom platnu. Zanimljivo je, piše BBC, da prvobitne reakcije publike sa test prikazivanja nisu bile obećavajuće. Mnogi su izlazili a nekima je bilo muka poslije priče o stvarnim njujorškim mafijašima.

I pored trnovitog početka, film je dobio brojna priznanja kako publike tako i kritike.

"Dobri momci" su zasnovani na bestseleru "Wiseguy" pisca i scenariste Nikolasa Pileđija iz 1986. Srce filma je Rej Liota koji igra mafijaša Henrija Hila. Film je priča o tome kako je Hil, koji je preminuo 2012, ušao u srce organizovanog kriminala još kao dječak da bi potom učestvovao u reketiranju, pljačkama, otmicama, paljevinama i distribuciji droge. Hil je postao doušnik FBI i ušao u program zaštite svjedoka.

"Dobri momci", piše kritičar BBC-a, imali su toliki uticaj dijelom jer su prikazivali surovost mafijaškog života koja se veoma razlikovala od gotovo romantične predstave o mafijašima u filmovima do tada.

Dok je "Kum" predstavljao gangstere kao romantične heroje koji samo iz časti ubijaju ljude, "Dobri momci" su ih pokazali kakvi jesu: nasilnici i ubice koji su iz čista mira ubijali i pucali ljudima u noge samo da bi ih natjerali da igraju, kaže Džeri Kapeči, autor kolumne o mafiji "Gang Land News".

Skorsezeov film je takođe dobro pokazao dešavanja u mafijaškom svijetu 1980-ih kada se pojavio veliki broj doušnika koji su srušili sa vlasti brojne porodice, kaže pisac Robert Kasiljo.

Autentičnost likova i priče izdvajaju ovaj film od drugih. "Dobri momci" gotovo da su poludokumentarni film a činjenice su se provjeravale tokom snimanja filma. Robert de Niro je jednom prilikom otkrio da je bio u gotovo svakodnevnom kontaktu sa Hilom koji je bio u programu zaštite svjedoka.

"Dobri momci" nisu samo izgledali autentično već su to i bili.

"Henriju se dopao film", prisjeća se Lokrejn Ostvej, koosnivač Muzeja američkog gangstera u Njujorku gdje je 2010. prikazan film povodom 20 godina od objavljivanja.

"Henri je uvijek bio hiperaktivan momak i to je srž njegove disfunksionalnosti. Šetao je tokom prikazivanja filma, gledao publiku, odlazio iza scene", ispričao je on.

Za mnoge filmofile, "Dobri momci" predstavljaju Skorsezea u najboljem izdanju, naročito u načinu na koji je upario predstave sa veoma karakterističnom pop/rok muzikom. Priznanje, piše BBC, treba odati i Skorsezeovoj dugogodišnjoj saradnici, montažerki Telmi Šunmejker.

"Film vas grabi za grlo od samog početka i ne pušta vas dva i po sata", kaže filmski kolumnista Geri Susman.

Za njega, najupečatljivija scena koja pokazuje svo Skorsezeovo umijeće je kada Rej Liota sa Lorejn Brako ulazi u noćni klub "Kopakabana" u Njujorku.

"Taj snimak kada ulaze u 'Kopakabanu' je možda najpoznatija sekvenca u modernom filmu. Traje tri minuta, gotovo cijelu dužinu pjesme 'Then He Kissed Me' grupe 'The Crystals'. U ta tri minuta prikazan je cijeli svijet privilegija i isplata i veza i moći", kaže on.

"Dobri momci" su bili oštar portret privilegija i moći mafije ali i film koji je pokazao šire društvene i kulturne sile u SAD u to vrijeme. Za Kasilja, Hil je čovjek zarobljen između potrošačke kulture i želje.

"To je samo uvećan do grotesknog, perverzan prikaz mejnstrim Amerike", kaže on.

Skorsezeov film je ostavio i trajanu zaostavštinu koja je i dan danas vidljiva na filmu i televiziji.

"Mislim da su 'Dobri momci' uveli ideju pričljivog gangstera", kaže Susman. "Ranije smo mislili da je mafioza neko ko funkcioniše po nekom kodeksu i nikome ne govori šta radi. Ovdje imamo gangstera koji ne može da umukne."

Zahvaljujući ovom filmu došli smo do pričljivih gangstera i filozofa sa pištoljima u kasnijim filmovima.

Taj fenomen vidljiv je u ranim filmovima Kventina Tarantina ali i klasiku "Dežurni krivci" i seriji "Porodica Soprano", gdje je igrao i veći broj sporednih glumaca iz filma.

Dvadesetpet godina kasnije, "Dobri momci" predstavljaju remek djelo, jedan od najboljih filmova 1990-ih i najvjerovatnije najbolji film Martina Skorsezea, zaključuje kritičar BBC-a Tim Bruk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije