Film i serije

Film "Tiše" snimljen s prozora

Film "Tiše" snimljen s prozora
Film "Tiše" snimljen s prozora

Preporučujem dokumentarni film "Tiše" ruskog režisera Viktora Kosakovskog. Ovaj dokumentarist rođen je 1961. godine u Lenjingradu, a ovaj film u potpunosti je snimljen s prozora autorovog stana.

Predstava koju obavezno treba pogledati je "Hamlet u Mrduši Donjoj ili Hamlet zna što narod ne zna" u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića, a u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ovu predstavu, između ostalog, preporučujem i kao svojevrsni omaž Sulejmanu Kupusoviću.

Predstava je rađena po drami "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Ive Brešana, poznatog hrvatskog dramatičara. Reditelj Sulejman Kupusović je na sebe preuzeo i zadatak adaptacije teksta, te je priču postavio u bosanski ambijent, da bi se prvenstveno fokusirao na bošnjački mentalitet i progovorio o različitim devijacijama u našem društvu. Jedan od kvaliteta predstave je bavljenje problemima na lokalnom nivou, što postaje ogledalo generalne slike našeg društva. U predstavi, koja je žanrovski postavljena kao komedija s tragičnim elementima, pojavljuje se Hamlet - mladi Suljo, čiji se otac nalazi u zatvoru. Suljo bezuspješno pokušava dokazati da njegov otac, borac Armije RBiH, nije ukrao novac iz blagajne mjesne zajednice. Priča je postavljena u bosanski i bošnjački ambijent, a reditelj se obračunava s nemoralom i licemjerstvom, društvenim devijacijama i postratnim preobražajem ljudi.

Preporuka za knjigu vašim čitateljima je "Tri ratna druga" Eriha Marije Remarka.

Ovu knjigu preporučujem zbog toga što imam osjećaj da je ona zaboravljena literatura kod nove generacije.

 

Nedžad Begović, reditelj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije