Film i serije

Motovun obara rekorde

Motovun obara rekorde
Motovun obara rekorde

Neumorna kiša nije uspjela zaustaviti otvaranje 17. Motovun film festivala, u subotu naveče, a improvizovana ceremonija završila je plesom na kiši uz taktove klasika "Singin' in the rain".

Ovaj filmski festival u istarskom gradiću nastavio je tradiciju otvaranja tačno onakvih kakav je i sam festival - veselih, neformalnih, bezbrižnih i prvenstveno obilježenih interakcijom s publikom.

U pozitivnoj i opuštenoj atmosferi te uz prisustvo Ive Josipovića, predsjednika Hrvatske, festival su otvorenim proglasili Igor Mirković, direktor festivala, i Boris Dežulović, novinar i pisac, uz podršku dvije djevojke nasumično izabrane iz publike.

Na glavnom motovunskom trgu, bez stolica, ali s pametnim telefonima u ruci, motovunska publika otvorila je festival puneći veliko filmsko platno svojiim fotografijama - selfijima označenim hashtagom festivalskog otvaranja.

"Kino 'Trg' je jedino kino na kojem su mobiteli i društvene mreže dobrodošli", kazao je u svom stilu tokom otvaranja Dežulović.

Ovogodišnji Motovun obara i rekorde s obzirom na to da će tokom pet dana trajanja festivala biti prikazano 136 filmova, a prve večeri nakon zanimljivog otvaranja publika je imala priliku da pogleda dva filma: "Loša kosa" u režiji Mariane Rondoni i "Varvari" režisera Ivana Ikića, koji su prikazani na dvije lokacije.

Dvadeset filmova iz glavnog festivalskog programa konkuriše za nagradu "Propeler Motovuna", koju ove godine dodjeljuje poseban žiri koji čine filmski i politički aktivisti koji su zbog svog djelovanja bili prisiljeni napustiti zemlje u kojima su rođeni, pa žive ili u egzilu ili u kućnom pritvoru, a jedan je čak i u ruskom zatvoru.

Tokom festivalskih dana u Motovunu će biti dodijeljena i nagrada "Maverik", čiji je ovogodišnji dobitnik ruski reditelj Andrej Zvjagincev, dok će za 50 godina rada na filmu biti nagrađen muzičar Arsen Dedić.

Zemlja partner festivala ove godine je Turska, koja će se predstaviti s 11 filmova te brojnim popratnim muzičkim, književnim, likovnim i gastronomskim događajima. Motovun će pet dana vrvjeti od dešavanja povezanih s turskom kulturom pa će tako prolaznici na ulicama učiti žonglirati, slikati na vodi, a zadnju veče publika će uz koncert benda "Kolektif Istanbul" moći da čuje kako Turska zvuči.

U okviru programa filmova o umjetnicima imena "Život je performans", festival će posjetiti i svjetski poznati konceptualni umjetnik i fotograf Ulay, kao i mnoga druga imena filmske umjetnosti.

U takmičarskom programu biće prikazana neka od najiščekivanijih ostvarenja ove godine, kao i ona koja su već osvajala nagrade na svjetskim filmskim festivalima. U konkurenciji su i "Crni ugljen, tanki led", "Dječaštvo" i "Stratos".

Organizatori poručuju da "brdo filmova čeka na posjetioce" s obzirom na to da je pet dana filmske idile 277 metara iznad realnosti službeno počelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije