Film i serije

Pala prva klapa filma "Balada o Pišonji i Žugi"

Pala prva klapa filma "Balada o Pišonji i Žugi"
Pala prva klapa filma "Balada o Pišonji i Žugi"

SARAJEVO - U Sarajevu je danas počelo snimanje prvih scena novog bh. igranog filma "Balada o Pišonji i Žugi", u režiji Jasmina Durakovića.

Koreditelj filma je Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, tvorac legendarne pjesme po kojoj je, uz beogradskog pisca i dramaturga Vladimira Đorđevića, uradio i scenario za ovaj film.

Novo filmsko bh. ostvarenje nastaje po kultnoj pjesmi, ali i drugim pjesmama "Zabranjenog pušenja" iz osamdesetih godina prošlog vijeka, pa je zbog toga ovaj projekat ujedno i svojevrsna posveta gradu Sarajevu iz tog vremena, piše Depo.

Glavne uloge u filmu igraju: Ivan Đurđević (Pišonja), Dino Sarija (Žuga), Jelena Gavrilović (Amila), Emir Hadžhafizbegović (Murga Drot), Haris Burina (Lepi) i brojni drugi poznati glumci iz BiH i cijele regije.

Direktor fotografije je Šahin Šišić, scenograf Osman Arslanagić, kostimograf Adisa Vatreš, za šminku je zadužena Vesna Trogrančić, dok je Bojan Hadžihalilović uradio prve vizuale za film.

U filmu će se koristiti muzičke teme iz pjesama po kojima je pravljen scenario, ali i pjesme grupe "Letu štuke", dok će proslavljeni bh.muzičar Dado Džihan raditi neke od novih muzičkih tema.

Produkciju filma vodi DEPO (Sarajevo) zajedno sa producentskom kućom Fokus (Hrvatska), a producenti filma su Jasmin Duraković, Sejo Sekson i Davor Pušić.

Izvršni direktori filma su Angelina Albijanić-Duraković i Amira Kudumović.

U toku su pregovori sa više koproducentskih kuća iz regiona (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora) koje su pokazale veliki interes za realizaciju ovog filma, čiji se nastavak snimanja planira na jesen ove godine, a premijera tokom 2016.

Scene koje se snimaju ove sedmice poslužiće kao intro trejler, koji će biti promovisan tokom ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala i koji će ozvaničiti početak velike online fundrising kampanje, u kojoj će mnogobrojni fanovi ove pjesme, ali i ljudi koji su vezani sa Sarajevo iz njegovih zlatnih godina, moći svojim vlastitim donatorskim učešćem pomoći realizaciji filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije