Film i serije

Strip-heroj na otvaranju "Mostre"

Strip-heroj na otvaranju "Mostre"
Strip-heroj na otvaranju "Mostre"

Venecijanska "Mostra", najstariji filmski festival na svijetu, svečano je otvorena u srijedu naveče na plaži Lido premijernim prikazivanjem filma "Birdman (The Unexpected Virtue of Ignorance)" meksičkog reditelja Alehandra Gonzalesa Injaritua, a u kojem glavnu ulogu tumači Majkl Kiton.

Riječ je o crnoj komediji u kojoj igraju i Edvard Norton, Zek Galifijanakis i Naomi Vots, a oslanja se na imaginarnog strip, odnosno akcionog superheroja iz naziva filma. S obzirom na to da ga glumi Kiton, aluzija na njegovu ulogu u dva nastavka "Betmena", koje je potpisao slavni Tim Barton, više je nego očigledna.

Među zvjezdanim imenima ovog filma našla se i Ema Stoun, koja je takođe došla promovisati "Birdmana", a mlada glumica blistala je na premijeri s novom, kraćom frizurom i u dugoj "Valentinovoj" toaleti.

Ovogodišnjim, 71. izdanjem festivala dominiraće filmska ostvarenja koja se bave ratnom tematikom, a tokom 11 dana manifestacije u službenom programu će biti prikazano 55 dugometražnih filmova, od čega 54 svjetske i jedna međunarodna premijera, dok će se njih 20 boriti za "Zlatnog lava", u okviru glavnog takmičarskog programa "Venezia 71". Ostala kinematografska djela biće prikazana u sklopu festivalskih cjelina "Van konkurencije", "Horizonti" i "Venezia Classics".

Tokom 11 dana manifestacije biće prikazano 55 dugometražnih filmova, od čega 54 svjetske i jedna međunarodna premijera

Pored spomenutog "Birdmana", među drugim iščekivanim premijerama su "Good Kill" Endrua Nikola s Novog Zelanda, u kojem glumi Itan Houk, te "Mangelhorn" Dejvida Gordona Grina s Alom Paćinom u glavnoj ulozi.

Aleksandr Despla, francuski kompozitor koji je radio muziku za desetine filmova, uključujući "Kraljev govor" i "Harija Potera", predvodiće ovogodišnji festivalski žiri, u kojem se nalazi i holivuski glumac Tim Rot.

Italijanska glumica Luisa Ranijera je domaćica ovogodišnje "Mostre".

Alberto Barbera, direktor festivala, odbacio je kritike da ove godine nema mnogo holivudskih zvijezda, istakavši da nema ništa protiv glamura, ali da on nije jedina komponenta festivala.

"Ideja je da se istraži film, u svim njegovim kompleksnostima", naveo je on.

Kada je riječ o ostvarenjima koja se smatraju favoritima, fokus medija je na turskom filmu "Sivas" Kana Mudždecija o prijateljstvu dječaka i psa. Amerikanac Ramin Bahrani bavi se ekonomskom krizom u drami "99 Homes", dok Rus Andrej Končalovski razmišlja o usamljenosti u "The Postman's White Nights".

Film "The Golden Era", o životu kontroverzne kineske književnice Šiao Hong, u režiji An Hui iz Hong Konga, zatvoriće festival 6. septembra.

Igrani film "Takva su pravila" hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića je koprodukcija Hrvatske, Srbije, Francuske i Makedonije, a trebalo bi danas da ima premijeru. I ostvarenje "Ničije dete" reditelja i scenariste Vuka Ršumovića iz Srbije imaće svjetsku premijeru na festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije