Film i serije

Valter opet brani Sarajevo

Valter opet brani Sarajevo
Valter opet brani Sarajevo

Snimanje rimejka kultnog jugoslovenskog filma "Valter brani Sarajevo" reditelja Hajrudina - Šibe Krvavca trebalo bi da bude završeno do avgusta 2015. godine, rečeno je juče na konferenciji za medije u Sarajevu.

Kinezi će u snimanje filma uložiti sedam miliona eura. Od toga će pet miliona eura biti investirano direktno u BiH, jer će film biti sniman na lokacijama u Sarajevu, a glumci će biti iz BiH. Rimejk kultnog filma produciraće filmske kuće iz Kine "China Star Media", "Hong Kong Satellite" i "China Fengde Movie&TV Copyright Agency", te preduzeće za proizvodnju i distribuciju filma "Jadran film" i Filmski centar Sarajevo.

Mediji nisu uspjeli saznati ko će glumiti Valtera, iako je to bilo jedno od prvih postavljenih pitanja.

Adis Bakrač, direktor Filmskog centra Sarajevo, ističe da će Vlater biti iz BiH, ali da se još ne zna ko.

"Uskoro ćemo uraditi kasting. U toku su prijave za glavnu ulogu Valtera. Slobodni su svi da se prijave. Imamo težak zadatak pred sobom, jer film bi trebalo što više da liči na original, ali sa obradom koja će malo više približiti događaje mlađoj publici. U planu je da režiju radi kineski reditelj uz asistenciju domaćih iz BiH. U toku su razgovori sa najpoznatijim kineskim rediteljima. Želimo napraviti film što sličniji originalu", rekao je Bakrač.

On je dodao da je ugovor potpisan, te da su juče počeli sa intenzivnim pripremama za snimanje filma.

"Za Filmski centar Sarajevo ovo je istorijski dan, jer će se na neke stvari u području kinematografije u BiH nakon ovog projekta drugačije gledati. Otvorićemo novo polje, gdje će BiH biti plodno tlo za privlačenje stranih investicija u ovu oblast", rekao je Bakrač.

Uvjet za realizaciju rimejka bio da se snima u BiH, odnosno u Sarajevu, angažiranje bh. filmskih radnika i glumaca, te da pet od sedam miliona eura, koliki je budžet filma, bude investirano u BiH.

On je rekao da je Filmski centar Sarajevo pravni sljedbenik "Sutjeska filma" iz Sarajeva, koji je, pak, naslijedio "Bosna film", u čijoj produkciji je 1972. godine i snimljen kultni film u kojem je Vlatera glumio Velimir Bata - Živojinović.

Bakrač ističe da bi film trebalo da bude završen najdalje 2016. godine, mada producenti iz Kine insistiraju da to bude u avgustu 2015. godine, kada se u Kini obilježava Dan borbe protiv fašizma.

Vinko Grubišić, predsjednik Uprave "Jadran filma", ističe da ovo nije obični filmski komercijalni projekt, već sistem vrijednosti koji je dobro obnoviti u današnje doba i podsjetiti na vrijeme ideala, koje je, nažalost, na ovim prostorima nepovratno izgubljeno.

 "To je klasik i veliko djelo bh. kinematografije. Cilj je stvoriti nove na starom sistemu vrijednosti i to neće biti lak zadatak. Ljudi srednjih generacija u Kini svi znaju za Valtera", objasnio je Grubišić.

Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta FBiH, rekao je da pripreme za projekt snimanja rimejka filma "Valter brani Sarajevo" traju već šest godina, te da će u ovaj projekt biti uloženo pet puta više nego što za cijelu godinu dobije Fond za kinematografiju FBiH.

"Kinezi veoma vole i poštuju ovaj film i vjerujem kako će BiH u narednim godinama biti zanimljiva destinacija za turiste iz Kine", rekao je Kaplan.

Od 1,3 milijarde Kineza, pola zna za Valtera

Bing Sjang, direktor kompanije "China Star Media", rekao je da je ovo njegov prvi dolazak u Sarajevo, iako je ono u njegovom srcu već 40 godina.

Istakao je da u Kini, u kojoj živi 1,3 milijarde ljudi, barem polovina zna za Valtera.

"Prije 40 godina, kada je 'Valter' odigran u Kini, to je bio omiljeni film i većina i danas tako misli. Hoćemo da 'Valter' probudi generacije mladih u Kini, jer želimo da oni brane svoju zemlju, da se ujedine i da shvate da život nije lak, i to je srž razloga zašto investiramo u ovaj projekt", naglasio je Sjang.

On je dodao da je prije 40 godina grupa jugoslovenskih filmova plasirana na kinesko tržište, zabilježivši veliki uspjeh, te da je osim filma "Valter brani Sarajevo" omiljeni među Kinezima bio i "Most" Hajrudina - Šibe Krvavca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije