Vizuelna umjetnost

Bh. umjetnost na Cetinju

Bh. umjetnost na Cetinju
Bh. umjetnost na Cetinju

Crnogorska galerija umjetnosti "Miodrag - Dado Đurić" na Cetinju u periodu od 7. avgusta do 1. septembra biće sjedište bosanskohercegovačke umjetnosti s obzirom na to da će upravo u tom periodu biti postavljena izložba "Bh. recentna likovna scena".

Priliku da svoje radove predstave pred crnogorskom publikom dobili su umjetnici iz Banjaluke: Veso Sovilj, Radenko Milak, Borjana Mrđa, Mladen Miljanović, Miodrag Manojlović, Nenad Malešević, Ninoslav Kovačević i Slobodan Vidović.

U okviru projekta planirano je da se, pored umjetnika iz grada na Vrbasu, okupe i umjetnici iz Trebinja i Sarajeva kako bi se na dosljedan način prezentovala, a time i afirmisala i valorizovala savremena bh. umjetnička scena u Crnoj Gori. 

Predrag Terzić, teoretičar umjetnosti, analizirajući ponaosob selektovane radove navodi da se djela Mrđe, Milaka i Manojlovića baziraju na ispitivanju subjekta i pokušaju da se na adekvatan način objasni njegova uloga u datom sistemu vrijednosti.

"U radovima Borjane Mrđe možete uvideti odsustvo subjekta i samu formu odeće koju je donedavno neka od ličnosti nosila. S druge strane, u radu 'Nezavršene priče' Radenka Milaka imamo jedno revnosno ponavljanje iste sekvence koja je izvučena iz filmskog jezika", navodi Terzić.

Dodaje da se kroz Manojlovićeve radove jasno vidi linija razmišljanja koja je dovela do kulminacije i izvođenja serije crteža, koji su započeti kroz ciklus "Storyboard", ali danas imaju svoju stvarnost koja nas donekle i plaši.

"Kod Vidovića možete primetiti bazično bavljenje problemom slike, koja se u poslednjih 50 godina dosta promenila. U radu Mladena Miljanovića "Operacija The New Gallery", proisteklom iz ciklusa 'Napadi', umetnik ciljano koristi vojnu strategiju u smislu definitivnog zauzimanja umetničkih prostora. Taktika i manevri koji su nam poznati još iz detinjstva dobijaju drugačije značenje kada se postave u kontekst galerijskog prostora", naveo je Terzić.

Napominje da, kada se govori o igri, pobjedi i porazu, slavi i smrti pojavljuju se rad "Ispred Asterionove kuće" Nenada Maleševića.

"Veso Sovilj takođe ispituje prostor koji je negacija, prostor koji simbolički pravi uvod u smrt ili određuje liniju života. I na kraju Ninoslav Kovačević u svojim instalacijama 'Ornament' i 'Instalacija sa žuto-crnim čašama', koje su nastale skupljanjem plastičnih čaša sa određenih slava, izložbi, proslava, predstavlja dobro promišljenu upotrebu potrošačkog načina razmišljanja i stvaranja suvišnog, nečeg što nema uporište u trajnom ili svetom i profanom", završava Terzić.

Izložba bh. umjetnika u Crnoj Gori uslijedila je na poziv Narodnog muzeja Crne Gore, a selekciju je izvršio Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije