Vizuelna umjetnost

Muzej savremene umjetnosti RS posjetio direktor galerije Tejt modern

Muzej savremene umjetnosti RS posjetio direktor galerije Tejt modern
Muzej savremene umjetnosti RS posjetio direktor galerije Tejt modern

BANJALUKA - Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske danas je posjetio direktor galerije Tejt modern iz Londona Kris Derkon i pogledao izložbu Brede Beban "Nazovimo to ljubav", koja je ovom posjetom završena.

Stručnjaci muzeja imali su priliku da uglednom gostu predstave ovu instituciju, njen istorijat i kolekcije, planove i strategiju rada na razvoju savremene scene u Srpskoj, a razgovarano je i o mogućnostima saradnje i novim koncepcijama muzeja savremene umjetnosti koje su primjenjive na našim prostorima.

Derkon je ovom prilikom upoznao i značajne banjalučke umjetnike koji su mu predstavili svoj rad, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Srpske.

Njegovu posjetu inicirala je Kalfajan galerija /Atina - Solun/ koja je svojom ljubaznošću Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske ustupila radove za izložbu Brede Beban.

Derkon je poželio da pogleda ovaj, do sada najcjelovitiji uvid u multimedijalni opus ove poznate jugoslovenske i evropske umjetnice.

Ovaj ugledni gost je istoričar umjetnosti, autor dokumentarnih filmova, producent na polju kulture i važi za jednog od najznačajnijih mislilaca u kulturi danas u svijetu.

Na mjestu direktora Tejt modern galerije nalazi se od 2011, a prethodno je bio direktor Kuće umjetnosti /Haus der Kunst/ u Minhenu, muzeja Boijmans Van Beuningen u Roterdamu, te direktor programa muzeja PS1 u Njujorku.

Objavio je, napisao priloge i bio urednik mnogih kataloga i umjetničkih publikacija, te održao predavanja i dao intervjue širom svijeta. Njegova interesovanja su naročito usmjerena na razmatranje budućnosti muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije