Agrar

Mobilni kokošinjci postali pravi hit u svijetu (VIDEO)

Mobilni kokošinjci postali pravi hit u svijetu (VIDEO)
Foto: Screenshot/Facebook | Mobilni kokošinjci postali pravi hit u svijetu

Sve je više ljudi koji žele da proizvode hranu za sebe, jer su, između ostalog, na taj način sigurni i u njen kvalitet.

Dok jedni proizvode iz hobija i znatiželje, drugi u tome vide i šansu za dodatnu zaradu. Kako god, jedno je sigurno - polako raste svijest o samosnabdevanju, konzumiranju zdravih i svježih namirnica od čije proizvodnje je višestruka korist.

Primketno je da se i u prigradskim i gradskim sredinama sade bašte, poznat nam je termin urbanih, gradskih vrtova. Držanje koka u tim mkestima nije dozvoljeno, kao ni bilo koje druge živine ili stoke. U tom slučaju mogu se izgraditi pokretni, specijalizovani ili improvizovani kokošinjci koji su pravi hit.

Idealan uzgoj

Bilo da se odlučite za držanje domaće koke ili rasnih za nošenje, jaja proizvedena na ovaj način su zdravija u odnosu na ona koja su proizvedena na farmi gdje su koke smještene u kavezima i hranjene isključivo koncentrovanom hranom.

Držanjem u prenosivim, mobilnim kokošinjcima omogućeno je kokoškama da se slobodno kreću po dvorištu, odnosno travnatoj površini gdje smo predvidjeli da postavimo objekat. Zatim ga nakon izvesnog vremena prenesemo na drugo mjesto gdje se nalazi sveža trava sa prisustvom insekata koji su odlična hrana za koke.

Ideje za izgled i funkcionalnost kokošinjca

Takav način uzgoja je idealan tip gajenja koka iz više razloga. Kokoške koje su gajene u uslovima "slobodnog uzgoja" su zdravije, a samim tim nose i zdravija jaja, imaju kvalitetnije meso, a više i nose od onih koje su stalno na jednom mjestu zatvorene u kavezu. Na ovaj način se, takođe, obavlja prirodno đubrenje zemljišta ili trave gdje je kokošinjac bio postavjen.

Različiti tipovi objekata

Mnogi nemaju ni uslove za držanje koka u stacioniranim kokošinjcima, a u tom slučaju idealno rješenje je upravo prenosivi, koji se vrlo lako može napraviti od drveta, lima, žice i ostalih materijala pogodnih za ovu namjenu.

Mobilni kokošinjac može biti u potpunosti prenosiv i pokretan, dakle kompletan okvir sa žicom i djelom gdje nose jaja, gdje se smještaju noću i gdje su i hrana i voda. Ili, da bude samo pokretno kokošije dvorište koje se u tom slučaju predveče donosi do stalnog dijela kokošinjca. Ovakav tip objekta za koke može biti na točkovima i u tom slučaju je mobilnost olakšana.

Takođe, ovi objekti mogu biti prizemnog ili izdignutog tipa i tada mogu praviti i hladovinu kokama tokom ljetnjih mjeseci. Smještanjem koka u njima obezbjeđena je veća sigurnost od predatora, pasa, glodara i drugih štetočina. Znatno je olakšano i održavanje higijene, što direktno utiče na zdravlje živine.

Brojni su modeli ovog tipa kokošinjca, samo treba pustiti maštu na volju i biti kreativan da bismo dobili jedinstven ukras za dvorište.

(Agroklub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije