BiH

Cvijanović: Pravna argumentacija poklela pred političkim stavom

Cvijanović: Pravna argumentacija poklela pred političkim stavom
Cvijanović: Pravna argumentacija poklela pred političkim stavom

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da, nakon izricanja presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, ostaje utisak da je pravna argumentacija poklekla pred političkim stavom, jer presudu nisu pratili jasni pravni dokazi i obrazloženja.

Upravo je zbog toga i otvoren prostor za ozbiljnu žalbu u narednom periodu, smatra ona.

Cvijanovićeva je istakla da je pristup međunarodne zajednice ratu u BiH bio i ostao takav da "nismo previše iznenađeni današnjom presudom jer je sva međunarodna politika i vođena na način da se krivci traže samo na jednoj strani".

"Zbog toga su brojni zločinci, uprkos jasnim materijalnim dokazima ostali izvan dometa međunarodne ili domaće pravde, često uz blagoslov iste te međunarodne politike i zajednice, a zbog toga je diskreditovan i osakaćen i sam proces pomirenja u BiH", naglasila je premijer Srpske.

Ona je podsjetila da su teška stradanja zadesila sve narode tokom rata u BiH, ali pravosudni procesi očito nisu i neće doprinijeti izlječenju.

Cvijanovićeva je ocijenila da je danas sve što nosi prefiks "međunarodni" u ozbiljnoj krizi.

"U krizi je međunarodna zajednica, u krizi je međunarodna bezbjednost, u krizi su i međunarodna politika i globalna ekonomija, a u krizi je i međunarodna pravda", istakla je predsjednik Vlade Srpske.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji kaznilo je nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića sa 40 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije