BiH

Dmičić: Nova politička odluka Ustavnog suda

Dmičić: Nova politička odluka Ustavnog suda
Dmičić: Nova politička odluka Ustavnog suda

BANJALUKA - Profesor ustavnog prava Mile Dmičić, komentarišući odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je odbio apelaciju Republike Srpske za preispitivanje prethodne odluke o Danu Republike, rekao je da je riječ o još jednoj političkoj odluci ovog suda.

"U podnesenom zahtjevu je dato dovoljno činjenica sa stanovišta komparativnog odnosa prema praznicima drugih država, i nema primjera da se jednoj državi ili entitetu, ili nižem obliku političkog centralnog organizovanja određuju praznici mimo nadležnosti utvrđene Ustavom ili zakonom.Što se tiče generalnog odnosa prema zahtjevu o preispitivanju odluke, ponovo je riječ o političkim razlozima, kao podlozi donošenja ovakve odluke, i da je ovdje u osnovi riječ o tome da ponovo nije uvažena ustavna odredba o nadležnostima prema kojima ovu materiju ne reguliše najviši pravni akt države nego Ustavi i pravni akti entiteta", rekao je za portl "Nezavisne.com" Dmičić koji je učestvovao i u izradi apelacije.

On je rekao da je ovakvom odlukom Ustavnog suda u pitanje dovedeno načelo podjele nadležnosti između Bosne i Hercegovine i entiteta, te dodao da Republici Srpskoj sada ne preostaje mnogo pravnih načina da djeluje povodom ove odluke, već preostaje da se preduzmu politički koraci koji su u najboljem interesu Bosne i Hercegovine i entiteta.

"Povodom odluke kojom se odbija zahtjev za preispitivanje odluke o Danu Republike Srpske, nema izdvojenih mišljenja, što znači da se u roku od 15 odluka ne može dostaviti strankama u postupku, što dalje znači da na ovake odluke nema mogućnosti pravnih reakcija, već samo politički koraci kojim bi se našla najbolja rješenja u interesu BiH i entiteta", rekao je Dmičić.

Komentarišući odluku Suda da se privremeno zabrani provođenje referenduma o Danu Republike koji je zakazan za 25. septembar, Dmičić kaže da što se tiče Republike Srpske, "ona još nije dobila odluku, p a je tako postupak još uvijek u toku".

"Prema tome ne možemo još uvijek govoriti ni o kakvim mjerama, jer mi smatramo da smo još uvijek u postupku. Značaj referenduma je u demokratskom izjašnjavanju, i zapravo ovaj referendum je na neki način doprinos Republike Srpske demokratskim procesim i podsticanju građana da se izjašnjavanjem svoje političke volje uključe u najvažnija pitanja", zaključio je Dmičić za naš portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije