BiH

Dodik: Neću se povući čak ni ako mi zabrane političko djelovanje

Dodik: Neću se povući čak ni ako mi zabrane političko djelovanje
Dodik: Neću se povući čak ni ako mi zabrane političko djelovanje

BERLIN - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se neće povući čak i ukoliko visoki predstavnik međunarodne zajednice pokrene "bonska ovlašćenja" i zabrani mu političko djelovanje.

"Bonska ovlašćenja i kada su ranije masovno primjenjivana, primjenjivana su protivzakonito. Mogu samo da kažem da ne znam šta bi on mogao da potegne. Ali, ukoliko hipotetički, dođemo u situaciju da Miloradu Dodiku zabrani politički rad, ja to ne bih prihvatio", rekao je Dodik u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Predsjednik Srpske je istakao da ovaj referendum o Danu Republike u RS, zakazan za 25. septembar, nije priča o statusu, niti i o otcjepljenju RS.

"Nama je primarno da završimo ovaj dio posla. Na našem dnevnom redu nije secesija, već neka druga pitanja. Da li će to biti pitanje statusa u nekim godinama koje dolaze, da li će to moja generacija uraditi ili ne, ja to ne znam", kazao je Dodik.

Pretpostavlja, kaže, imajući u vidu kretanja i grubu silu nametanja, te oduzimanja nadležnosti da će sve opet biti vraćeno na priču da je "dara prevršila mjeru", pa bi možda i to moglo da dođe na dnevni red.

Osvrnuvši se na saopštenje Ambasade SAD u BiH da je referendum antidejtonski, Dodik je rekao da se da niko ne treba da krši Dejton i zalaže se za to da se treba vratiti "slovu" Dejtona.

"Ne vjerujem da je moguće ubjediti civilizovani svijet da je Američka ambasada u pravu kada kaže da je referendum - izjašnjavanje naroda - kršenje međunarodnog ugovora. Uglavnom, što se tiče Amerikanaca nije, naravno, dobro sa njima imati probleme, ali, dođete u poziciju nekada da morate", rekao je Dodik za RSE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije