BiH

Hrvatski mediji o odluci Ustavnog suda: Potpuni raskol u BiH

Hrvatski mediji o odluci Ustavnog suda: Potpuni raskol u BiH
Hrvatski mediji o odluci Ustavnog suda: Potpuni raskol u BiH

ZAGREB - Ustavni sud BiH odbacio je zahtjev Republike Srpske o preispitivanju ranije odluke prema kojoj je Dan Republike neustavan, i prihvatio apelaciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da se privremeno zabrani održavanje referenduma o ovom pitanju. O ovoj odluci Suda izvijestili su gotovo svi mediji u susjednoj Hrvatskoj.

Portal "Index.hr" objavio je ove informacije uz naslov "Potpuni raskol u BiH: Ustavni sud Republici Srpskoj zabranio Referendum, Dodik bijesan".

Pomenuti portal je potom prenio obrazloženje odluka Ustavnog suda, a zatim i izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će referendum biti održan bez obzir na odluke Suda. U nastavku teksta "Index.hr" prenosi izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bakira Izetbegovića u kojoj on izražava nadu da će Dodik odustati od referenduma.

Portal na kraju naglašava da u slučaju održavanja referenduma, Ustavni sud BiH može zatražiti od Državnog tužilaštva BiH da procesuira odgovorne za protivljenje njegovim odlukama.

O dešavanjima u BiH slično izvještava i portal "Net.hr", koji navodi da je u BiH nastala velika kriza. Portal prenosi saopštenje Ustavnog suda BiH, i navodi da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik "prijeti da ga ništa neće zaustaviti".

Kao i "Index.hr", ovaj portal navodi da su moguće sankcije ukoliko se referendum o Danu Republike održi.

RTL je objavio kratko da je Ustavni sud BiH privremeno zabranio održavanje, i prenio izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, u kojoj on ističe da nije dobro da se kriza dalje produbljuje.

Televizija prenosi riječi Čovića da "ne bi dobro bilo dalje stvarati političke napetosti oko nečega što ne zaslužuje bilo kakve političke napetosti".

Portal "24Sata.hr", izvijestio je o odlukama Ustavnog suda, prenoseći saopštenje ove institucije. Dalje su kratko prenesene izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije