BiH

Kormak: Vašington ozbiljno shvata prijetnje o secesiji RS

Kormak: Vašington ozbiljno shvata prijetnje o secesiji RS
Kormak: Vašington ozbiljno shvata prijetnje o secesiji RS

SARAJEVO - Ambasadorka SAD u Sarajevu Morin Kormak izjavila je danas da su u Vašingtonu ozbiljno shvaćene prijetnje predsjednika RS Milorada Dodika o referendumu o secesiji, te da su mu sankcije osim zbog toga uvedene i zbog kršenja odluke Ustavnog suda BiH, što će, kako tvrdi, imati značajne posljedice.

"Ozbiljno smo shvatili prijetnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi BiH mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u BiH", pojasnila je Kormak, prenijela je Fena.

Uvođenje sankcija koje provodi Ministarstvo trezora SAD-a nazvala je važnim korakom, a za to su se odlučili jer Sjedinjene Američke Države vrlo ozbiljno shvataju svoju ulogu onih koji treba štite Dejtonski mirovni sporazum, ali i zbog činjenice da SAD snažno podržavaju evropski put BiH.

"Nedavne Dodikove aktivnosti, poput sprovođenja referenduma u septembru, koji je on vodio kršeći odluku Ustavnog suda BiH, kao i retorika koju je tada koristio jasno su govorile u prilog zagovaranju daljih podjela u BiH i stvaranju novih problema", stav je ambasadorice Kormak.

Objasnila je da je ovo pojedinačna sankcija, dodajući da SAD podržavaju građane Republike Srpske.

Izrazila je nadu da će im ovaj korak pomoći da napreduju na putu da poboljšaju privredu i da se otvore nova radna mjesta.

Najavila je da će SAD nastaviti da pruža pomoć RS kroz niz programa u okviru Ambasade SAD-a, kao i BiH da ostvari ciljeve koje je postavila, a to su evroatlantske integracije.

Ambasadorka, međutim, nije mogla da kaže da li će neke druge države postupiti isto, ali je posebno naglasila da je ovaj korak koordiniran s "najbližim partnerima".

Ovo je, kazala je, ujedno i poruka svima koji preduzimaju korake suprotne odlukama Ustavnog suda, te ponovila da je vladavina zakona ključna ne samo za BiH, nego i za sve zemlje koje žele da budu uspješne.

Upitana zašto sankcije dva dana uoči imenovanja nove američke administracije, ambasadorka je ponovila da je uvođenje sankcija proces unutar američke vlade koji zahteva pažljivo razmatranje i za to treba vremena.

To su, prema njenim riječima, ozbiljni koraci koji se ne preduzimaju olako.

"Ovaj proces je tehničke prirode u pripremi i takav je i kada se poništava", zaključila je, iznoseći podatak da su na toj listi 192 osobe s područja Balkana, neke osobe su skinute s te liste, ali je to veoma dug birokratski proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije