BiH

Stejt Department i Kormak potvrdili: Dodik pod sankcijama SAD (VIDEO)

Stejt Department i Kormak potvrdili: Dodik pod sankcijama SAD (VIDEO)
Stejt Department i Kormak potvrdili: Dodik pod sankcijama SAD (VIDEO)

SARAJEVO - Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, objavio je State Department na svojoj zvaničnoj web stranici.

Sankcije protiv Dodika podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji ove države, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Ovu informaciju večeras je potvrdila i amabasador SAD u BiH Morin Kormak.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak saopštila je da su predsjedniku RS Miloradu Dodiku sankcije uvedene zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organizovanja referenduma.

"Danas je Kancelariju za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom trezora, u konsultacijama sa State Departmentom, zvanično definisao status Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u skladu sa Izvršnom uredbom (E.O.) 13304 koju je 28.5.2003. potpisao predsjednik George W. Bush. E.O. 13304 odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruisale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom sprovođenja Dejtonskog sporazuma", saopšteno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

"Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem sprovođenja Dejtonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje", kaže se u saopštenju.

Kao rezultat današnjih sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika, stoji u saopštenju.

Ovo je na svojoj stranici objavila Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (Office of foreign assets control – OFAC).

Da su Dodiku uvedene sankcije potvrđeno je i na sajtu Ministarstva finansija SAD.

Na stranici OFAC navodi se da je Dodik stavljen na "crnu listu" SAD (SDN List). OFAC periodično objavljuje spisak fizičkih ili pravnih lica kojima se zabranjuje ulazak u SAD ili zamrzavaju njihova sredstva u toj zemlji.

Predstavnici američke administracije već godinama ne komuniciraju s Dodikom, a situacija je eskalirala nakon što je Republika Srpska 25. septembra, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, održala referendum o 9. januaru, Danu RS.

Dodik je nedavno izjavio da su pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji i američka ambasadorka u BiH Morin Kormak od njega zahtijevali da ne objavljuje rezultate referenduma, kao i da se pojavi pred Tužilaštvom BiH kao osumnjičeni zbog održavanja referenduma.

On je dodao da je od njega traženo i da povuče inicijativu o donošenju Zakona o Ustavnom sudu BiH, po kojem bi iz tog suda trebalo da se eliminišu strane sudije, kao i da njegova stranka SNSD povuče dijelove Deklaracije usvojene na Saboru 25. aprila 2015, kojima je najavljen referendum o samostalnosti RS 2018. godine.

Vranješ: Razlozi SAD za sankcije Dodiku - neuvjerljivi

Savjetnik predsjednika Srpske, Aleksandar Vranješ, večeras je za RTRS komentarisao razloge za uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske.

Vranješ je rekao da su razlozi za stavljanje imena predsjednika Srpske na "crnu listu" neuvjerljivi.

- Svu politiju predsjednik Dodik je posvetio provođenju Dejtonskog sporazuma, da bi ga sad upravo oni koji prekrajaju  Dejton sankcionisali, ističe Vranješ.

On je dodao da ovaj potez dodatno usporava BiH na evropskom putu.

Ako su tačne informacije da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dospio na crnu listu SAD, to se može protumačiti kao očajnički potez odlazeće američke administracije, ali može se očekivati da ga nova administracija skine sa te liste, rekao je savjetnik predsjednika Srpske Aleksandar Vranješ.
 
SUTRA KONFERENCIJA ZA NOVINARE PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održaće sutra u Banjaluci konferenciju za novinare.Konferencija za novinare biće održana u Palati Republike u 11.00 časova.

Ako su tačne informacije da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dospio na crnu listu SAD, to se može protumačiti kao očajnički potez odlazeće američke administracije, ali može se očekivati da ga nova administracija skine sa te liste, rekao je savjetnik predsjednika Srpske Aleksandar Vranješ.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ako-je-Dodik-na-crnoj-listi-Trampova-administracija-ce-ga-skinuti/408429

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije