BiH

Zvizdić: Prestati sa politizacijom popisa

Zvizdić: Prestati sa politizacijom popisa
Zvizdić: Prestati sa politizacijom popisa

SARAJEVO – Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas na pres konferenciji u Sarajevu da treba prestati sa politizacijom popisnih rezultata da bi oni bili objavljeni do kraja roka, odnosno do 1. jula 2016. godine.

" Očekujemo da Agencija za statistiku usvoji jedinstveni program za obradu podataka i da BiH do kraja roka ima popis koji je važan za sve", rekao je Zvizdić.

Podsjetimo, prošle sedmice je predloženo da više od 121. 000 popisnih jedinica bude rezidentna, ali da im se brišu vjerske, nacionalne i jezičke oznake.

" Moram kazati da je riječ o prijedlogu koji je u potpunoj suprotnosti sa ustavom BiH i sa ustavima entiteta, te da takva rješenja su pravno ništavna jer niko nema pravo da mijenja podatke koji se nalaze u potpisnicama", istakao je Zvizdić.

On je dodao da su za popis uložena ogromna finansijska sredstava i da treba prestati sa ovakvim načinom rada, politizacijom i da što prije treba objaviti rezultate popisa.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova i koordinator Savjeta ministara za popis istakao je da je 2013. godine prema ocjenama Međunarodnih i domaćih institucija popis kvalitetno urađen i da smo došli približno do kraja tog popisa

" Treba usvojiti jedinstven program za obradu podataka kako bi do 1. jula rezultati popisa bili objavljeni", rekao je Osmanović.

Obojica se nadaju da će se na sutrašnjoj sjednici popisnog biroa postići konačan dogovor da bi Agencije za statistiku mogle da završe svoj dio posla.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije