BiH

Šarović: Savjet ministara nije nadležan za popis

Šarović: Savjet ministara nije nadležan za popis
Šarović: Savjet ministara nije nadležan za popis

SARAJEVO - Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, rekao je danas da je loša odluka da se pitanje utvrđivanja jedinsvenih pravila za obradu rezultata popisa donosi jednostrano.

„Ovo pitanje je riješeno odlukom direktora Agencije za statistiku BiH gdje je jedan njegov zamjenik izdvojio svoje mišljenje i to nije dobro. No, po zakonu Savjet ministara nema nadležnosti po pitanju popisa, odnosno objavljivanja rezultata popisa. To pitanje nije na dnevnom redu Savjeta ministara. Nisam upoznat sa inicijativom odnosno prijedlog  Republičkog zavoda za statistiku RS. Kada ga zaprimimo ja ili eventualno Savjet ministara moći ćemo da reugujemo. Ne mogu da komentarišem  to na osnovu novinarskog izvještaja“, rekao je Šarović.

On tvrdi da su sada na potezu statistički zavodi u BiH.

„Na potezu su oni jer su tri statistička zavoda partnerske institucije od čijeg dogovora zavisi ishod oko popisa. Uostalom oni su i vlasnici popisnog materijala. Tako da koliko ja znam pred Republičkim zavodom za statistiku stoje različite  aktivnosti i mogućnosti da se izađe  iz ove situacije. BiH treba kredibilan popis  stanovništva. To je jedno od otvorenih pitanja i važno je to pitanje. Mislim da će smoći snage  da po ovom pitanju opet ne odlučuje sud ili da se ne vratimo na situaciju  kao što je to bilo sa nekim ranijim popisima gdje je politika ima glavnu riječ. Mislim da glavnu riječ treba da imaju stručnjaci i oni da daju svoj konačan stav“, rekao je Šarović.

Na pitanje da li je dobio poziv predsjednika RS Milorada Dodika za sastanak da bi predstavnici RS u institucuijama BiH imali jedinsven stav o pitanju popisa, Šarović je kazao da nije dobio poziv.

„Mi se mnogo razlikujemo kada je u pitanju politika i na mnoge stvari imamo suprotstavljena mišljenja. Razlike su vrlo duboke. Međutim, kao resorni ministar koji dolazi iz RS smatram svojom obavezom da sarađujem sa institucijama i FBiH i RS. Tako da bilo koji poziv koji budem dobio sa jedne i druge strane ja ću sarađivati“,  rekao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije