BiH

Borenović: Ne koristiti popis za političke ciljeve

Borenović: Ne koristiti popis za političke ciljeve
Borenović: Ne koristiti popis za političke ciljeve

MODRIČA - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da je pogrešno mišljenje političkih krugova, prvenstveno bošnjačkih, da će na osnovu rezultata popisa stanovništva ostvariti političke ciljeve koje na drugi način nisu uspjeli.

Borenović je večeras u Modriči izjavio da se rezultati popisa ne mogu koristiti za ostvarivanje bilo kakvih političkih ciljeva i da je u zakonom propisanom roku potrebno objaviti rezultate, radi sagledavanja realnog stanja o broju stanovnika, što je i uloga popisa.

On je naveo da problem predstavlja metodologija popisa koja je usvojena još 2013. godine.

"Besmisleno je insistirati na metodologiji, koja bi ozvaničila stanje da se na jednoj kućnoj adresi registruje 80 ljudi, kao i da više porodica sa različitim prezimenima živi u istoj kući. To je godinama slučaj u BiH", ukazao je Borenović.

On je istakao da je BiH potreban popis koji će biti realan statistički pokazatelj i dati osnovu za buduće djelovanje, naročito u ekonomiji.

"BiH će objavljivanjem popisa ispuniti određene međunarodne standarde i pokazati da je ozbiljna zemlja, koja na bazi popisa zna koliko nas je i ko smo, odnosno kakvi smo", rekao je Borenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije