Društvo

Dervenćani ujedinjeni u misiji da pomognu stotinu porodica

Dervenćani ujedinjeni u misiji da pomognu stotinu porodica
Foto: Ustupljena fotografija | Dervenćani ujedinjeni u misiji da pomognu stotinu porodica

DERVENTA - Kolo srpskih sestara "Carica Milica" iz Dervente u susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu uveliko radi na pripremi humanitarnih bazara, gdje će prikupljati pomoć za ugrožene sugrađane.

Đurđa Dodig Pijetlović, predsjednica Kola, kaže u razgovoru za "Nezavisne novine" da će ove godine tradicionalno biti održana tri bazara, a ako se ukaže prilika, možda i četvrti.

"Ovo je peta godina kako na ovaj način organizujemo prikupljanje sredstva za naše sugrađane u potrebi. Prvi bazar je planiran 25. aprila ispred supermarketa 'Fructa Trade' u Derventi, drugi će biti 27. aprila kod Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, kao i treći, koji će biti održan 4. maja, na Veliku subotu. Na trećem bazaru biće održana i vaskršnja radionica ukrašavanja jaja, a bazari svake godine budu jako posjećeni, posebno vaskršnje radionice, bude i više od 200 djece. Ove godine imamo jednu novinu, sa dječicom ćemo raditi oslikavanje jaja od stiropora. U pitanju su mala ukrasna jaja i svaki će učesnik sve što napravi na radionici sa sobom i da odnese. Žene, članice Kola, naravno, pripremiće crvena jaja, išarana tradicionalno voskom, za naše vjernike i ljude koji budu u hramu na molitvi", kazala je Dodig Pijetlovićeva.

Ističe da ne sumnja da će Dervenćani i ove godine pokazati veliko srce i da će podržati akciju doniranjem prehrambenih i higijenskih potrepština.

"Potrebno nam je da prikupimo dovoljno sredstava za 100 porodica, tačnije 100 paketa. Nekada nije stvar ni u tom materijalnom koliko u samoj ličnoj posjeti. Nadamo se da ćemo sve uspjeti, a Vaskrs se ove godine dešava u vrijeme kada i prvomajski praznici, pa smo više vremena kući i imaćemo više slobodnog vremena da se bavimo našim aktivnostima, tako da ćemo mi to sve odraditi u sedmici pred Vaskrs. Obići ćemo ljude u potrebi, sa sveštenicima iz njihovih parohija i, nadam se, obradovati ih", kaže ona.

Dodaje da postoji i opcija prikupljanje prehrambenih, nekvarljivih namirnica i higijenskih potrepština u korpama koje su postavljene u marketima "Fructa Trade" i "Đurić", a, kako je napomenula, namirnice je moguće donirati i u Hramu Presvete Bogorodice.

"U pripremi bazara ove godine učestvovaće i učenici Srednjoškolskog centra 'Mihajlo Pupin', koji će imati radionice i sve svoje radove i proizvode doniraće Kolu. Vjerujem da će se uključiti i druge javne ustanove i organizacije, baš kao i prethodnih godina, kada su svi pokazali veliku humanost. Uvijek kažem Derventa je poseban grad, posebno mjesto, a Dervenćani divni ljudi. Vjerovatno je da ih je njihovo iskustvo stradanja u posljednjem ratu učinilo emotivnijim i sa osjećajem za empatiju. Kad osjetite šta je teret života, onda ste i osjetljiviji prema drugom čovjeku", kaže Dodig Pijetlovićeva.

Dodaje da u Kolu imaju oko 50 aktivnih članica, ali da bi im jako značilo kada bi im se pridružilo još sugrađanki.

"Bilo da su mlađe ili starije, voljela bih da nam se pridruže, mi smo jedna opuštena organizacija, imamo par obaveza, ali u principu ništa nije pod moranje i svako radi koliko može uz božju pomoć", objašnjava Dodig Pijetlovićeva.

Ističe da već vrijedno rade na ukrašavanju grada velikim dekorativnim jajima od stirodura, koja će kao i prethodnih godina biti izložena u centru grada, ispred hrama, Gradske uprave, kao i Narodne biblioteke "Branko Radičević".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije