Društvo

Kampanja "Retro je in! vozi naprijed, pogledaj nazad"

Kampanja "Retro je in! vozi naprijed, pogledaj nazad"
Foto: Vesna Duka | Kampanja "Retro je in! vozi naprijed, pogledaj nazad"

TREBINJE - Edukacija mladih što ranijeg uzrasta neophodna je potreba kako bi se spriječile posljedice sve većeg broja saobraćajnih nezgoda na putevima Republike Srpske, a koje za rezultat imaju fatalne ishode, zbog čega će, pored edukativnih predavanja, gradske vlasti u Trebinju nabaviti pokretni mobilijar za dječije saobraćajne poligone.

Ovo je rečeno nakon sastanka gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića sa Nikolom Torbicom iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS koja je zajedno sa resornim ministarstvima i Auto moto savezom u Trebinju započela kampanju “Retro je in! Vozi naprijed, pogledaj nazad” sa ciljem povećanja bezbjednosti motociklista u saobraćaju.

On je napomenuo da je u zadnjih pet godina u Republici Srpskoj u prosjeku stradalo 10 mopedista i motociklista, 80 ih je teško povrijeđeno, dok je njih 114 njih zadobilo lakše povrede.

“Zbog toga i radimo ove kampanje jer, kada je riječ o ovoj kategoriji učesnika u sobraćaju, potrebno je da imaju adekvatnu opremu, zakopčanu kacigu prilikom vožnje motocikla, a sastavni dio opreme još čine i čizme, jakna, hlače i rukavice za motocikl, dok je, sa druge strane,m jako teško procijeniti gdje je bezbjedno ili nebezbjedno voziti, s obzirom da je ljudski faktor u 90% slučajeva uzrok nesreća”, rekao je Torbica, napominjući da stanje i uslovi na putevima nisu u njegovom domenu.

Gradonačelnik Mirko Ćurić se takođe složio s njim da je stanje puteva tema za druge institucije, a da će gradske vlasti sa svoje strane učiniti sve da se bezbjednost u saobraćaju u gradu što više poveća.

“Mi ćemo nabaviti jedan pokretni poligon za obuku djece kada je u pitanju vožnja bicikla, a u procedure smo i javne nabavke za uređenje dvorišta kod škole “Vuk Karadžić”, odnosno, nabavke logistike kako bi se ulica kod ove škole mogla što bezbjednije prelaziti”, rekao je Ćurić.

Dogovoreno je i da se obezbijede dodatna sredstva za ovu Agenciju kako bi uspješnije preventovano djelovali, pa se razmišlja i o nabavci stacionarnih radara tamo gdje su u gradu neophodni, a preocenat prihoda bi išao lokalnoj zajednici i procenat republici.

Prije ovog sastanka je za oko 200 srednjoškolaca iz Trebinja održano predavanje, na kome je o ličnim posljedicama brze vožnje motocikla, bez kacige i pod dejstvom alkohola, govorio Milan Mitić iz Požarevca.

Teške povrede su mu, kako kaže, potpuno promijenile život, a njegova misija sada je i u tome da takve stvari ne može doživjeti onaj ko živi umjereno, te da izazivanje tuča u alkoholisanom stanju, gluma mangupa u školi i loše ocjene uglavnom imaju fatalne posljedice i to vodi na pogrešan put.

 

Iz Policijske uprave Trebinje naveli su da je od početka prošle godine do 1. aprila ove jedan vozač motocikla poginuo, a da u 2022. godini nije bilo poginulih vozača motocikala i mopeda, dok je teže i lakše povrede vozača motocikala i mopeda zadobilo više mladih osoba.

 

Republička kampanja "Retro je in! Vozi naprijed, pogledaj nazad" počela je u ponedeljak popodne u Trebinju defileom motociklista Moto-kluba "TNT" iz ovog grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije