Privreda

'Cablex BH' Laktaši: U planu još jedna fabrika i nova radna mjesta

'Cablex BH' Laktaši: U planu još jedna fabrika i nova radna mjesta
Foto: N.N. | 'Cablex BH' Laktaši: U planu još jedna fabrika i nova radna mjesta
Dejan Tovilović

LAKTAŠI - Kompanija "Cablex", renomirani evropski proizvođač električne opreme, dio svoje uspješne priče ispisuje i u Laktašima, gdje ima svoj ogranak u kojem je zaposleno 310 radnika.

"Cablex BH" je osnovan 2009. godine, a proizvodnja mu je organizovana u dva pogona gdje su radnici raspoređeni na poslovima montaže kablovskih snopova, pretpripreme, kovanja i pakovanja. U sklopu kompleksa nalazi se i skladište kao i uprava preduzeća.

Cjelokupna proizvodnja se zasniva na lohn sistemu i radi se uglavnom za strane i renomirane firme kao što su "Miele", "Vorwerk", BSH, "Gorenje", "Stihl", "Electrolux" i mnoge druge.

Od ukupnog broja radnika, a koji su različite starosne dobi, jednu trećinu čine visokoobrazovani stručni kadrovi iz oblasti mašinstva.

"Naš osnovni cilj je postati kvalitetan evropski sistemski proizvođač i dobavljač električnih ožičenja, zahtjevnih podsklopova i elektronskih komponenata. Mjerenje uspješnosti je osnova za cjelokupan proces stalnih poboljšanja", kažu u "Cablex BH".

Ono što je zanimljivo je da preduzeće koje se bavi proizvodnjom električne opreme najveći problem ima s električnom energijom. Svakodnevni i učestali prekidi napajanja uveliko im otežavaju proces proizvodnje pa se nadaju kako će ovaj problem biti riješen u najkraćem periodu. Drugi najveći problem s kojim se suočavaju je nedostatak stručnog kadra.

Kada je budućnost u pitanju, "Cablex BH" ima u planu izgradnju još jedne fabrike i zapošljavanje većeg broja radnika.

Poručuju kako se recept za uspjeh krije u kvalitetu za čije je dokazivanje potreban veliki trud, ali koji se, kako dodaju, na kraju uvijek isplati.

Inače, s više od 2.000 zaposlenih u proizvodnim pogonima raspoređenim na strateškim lokacijama širom Evrope, "Cablex grupa" se nosi sa svim izazovima koje im globalno tržište postavlja, a glavni kupci potiču od zahtjevnih tržišta kućnih aparata i autoindustrije.

Sjedište kompanije, koja je osnovana 1991. godine, je u Sloveniji, gdje postoje tri fabrike, i to u Tržiču, Mežici i Semiču, a pored njih pogoni postoje i u Srbiji, Kini, Poljskoj, Njemačkoj i Turskoj, a svaka od njih ima preko 300 radnika.

Putem najsavremenije tehnologije, oni proizvode kablovske snopove, plastične dijelove, silikonske žice, profile i drugo. Oni se primjenjuju u uređajima za domaćinstvo, automobilskoj industriji, robi široke potrošnje, ručnim alatima, kosilicama, motornim testerama, aparatima za ugostiteljstvo i hotelijerstvo i brojnim drugim uređajima.

Zajedno s kupcima i poslovnim partnerima dizajniraju, razvijaju i proizvode širok spektar plastičnih dijelova, silikonskih zaptivača, vodiča i mehaničkih sklopova, koji su važan dodatni dio širokog spektra proizvoda "Cablex grupe".

PROFIL

Naziv: "Cablex BH"

Sjedište: Aleksandrovac, Laktaši

Osnovano: 2009.

Djelatnost: Proizvodnja električne opreme

Broj zaposlenih: 310

Kontakt: www.cablex.si, 051/582-320

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okvi-ru Projekta promocije domaće proizvodnje "Na-še je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih predu-zeća koja posluju u Republici Srpskoj, a zapoš-ljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih pri-mjera kako bismo podstakli investicije i razvoj-ne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asorti-manom ili uslugama koje pružaju domaće kom-panije. Biće predstavljena prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije