Privreda

PMP "Jelšingrad" Gradiška: Uspješan primjer privatizacije

PMP "Jelšingrad" Gradiška: Uspješan primjer privatizacije
Foto: Vladimir Stojaković | PMP "Jelšingrad" Gradiška: Uspješan primjer privatizacije
Dejan Tovilović

GRADIŠKA - Preduzeće PMP "Jelšingrad" iz Gradiške uspješan je primjer privatizacije jer su investitori i prije zadatih rokova ispunili obaveze preuzete ugovorom, uložili milione u pogon i opremu i otvorili nova radna mjesta.

To se vidi i danas, nakon što je prošlo više od deset godina od tog procesa i gdje je u međuvremenu ova fabrika izgradila reputaciju provjerenog partnera i ozbiljnog proizvođača, te na taj način uspjela da se pozicionira na sve zahtjevnijem svjetskom tržištu.

Specijalizovali su se za izradu teških varenih čeličnih konstrukcija, a njihova oprema je instalirana u čeličanama na svim kontinentima.

Pedeset odsto proizvodnje se odnosi na industriju čelika, gdje proizvode mašine za čeličane i elektropeći. Drugi dio se odnosi na izradu komponenti za valjaonice, kao i proizvodnju dijelova za velike transportne mašine kao što su dizalice za kontejnere u lukama.

Takođe, u njihovim halama rade se i druge varene konstrukcije, pa su tako, primjera radi, za jednu njemačku firmu napravili most za transport rude od rudnika do termoelektrane u Stanarima.

Prema riječima Branislava Banjca, direktora preduzeća, PMP "Jelšingrad" se od drugih preduzeća, a koja su privatizovana stranim kapitalom, razlikuje u dvije stvari, a to su nezavisnost i proizvodnja koja nikada nije ista.

"Vlasnik je od početka imao viziju da napravi firmu koja će imati kompletnu organizaciju, i to smo nakon pet godina od početka i ostvarili. Ako vidite druge firme gdje je strani vlasnik i ako pogledate na koji način funkcionišu, vidjećete da smo mi jedna od rijetkih kojoj nije sve diktirano od strane grupacije, nego u dobroj mjeri funkcionišemo kao nezavisna organizaciona cjelina. Imamo kompletnu organizacionu strukturu koja je sačinjena od naših ljudi", kaže Banjac.

Sa druge strane, kako kaže, ne postoji serijska proizvodnja i radi se po projektima.

"Naši proizvodi nikada nisu isti. Imamo menadžment za projekte i uvijek upravljamo sa 15 različitih projekata i kupaca. Kada se jedni završe, drugi počinju i to organizaciono daje kompleksnost cijeloj priči, jer nemamo ono što većina stranih investitora donosi, a to je prenesena proizvodna linija", kaže on.

Iz ove firme poručuju kako je saradnja s lokalnom zajednicom, kao i s republičkim organima na izuzetno visokom nivou, prožeta razumijevanjem i uvažavanjem, a što se najbolje vidjelo u procesu privatizacije i prvim godinama rada.

"Ono što je problematično je to što se zakonska regulativa u zadnjih deset godina promijenila i ne podstiče toliko investicije i ulagače kao što je to bilo ranijih godina. Ranije smo imali stimulacije za izvoznike, koje su bile značajne svim preduzećima koja izvoze, i to je bila konkretna pomoć od države privredi, a opet nešto što druge države ne daju. Grupacija ima firme u Kini, Indiji, Italiji i predstavništva širom svijeta i to je nešto što je vlasnik prepoznao i pohvalio. Nažalost, to više nemamo i bilo bi sjajno kada bi se ponovo vratilo", kazao je Banjac i dodao kako probleme investitorima pravi i Uprava za indirektno oporezivanje BiH sa banalnim problemima, poput dodjele PDV broja. Problem je, dodaje, i s obučenom radnom snagom, koje gotovo i da nema.

Inače u PMP "Jelšingrad" u narednih nekoliko godina planiraju investiciju u izgradnju nove hale, a s kojom bi se proizvodnja udvostručila. Projekat postoji i očekuje se zeleno svjetlo od strane vlasnika kako bi se krenulo u realizaciju. Ovom investicijom sigurno bi bila otvorena i nova radna mjesta, te bi se broj zaposlenih sa sadašnjih 190 znatno uvećao.

PROFIL

Naziv: PMP "Jelšingrad"

Sjedište: Gradiška

Osnovano: 2006.

Djelatnost: Proizvodnja mašina

Broj zaposlenih: 190

Kontakt: www.pmp-industries.com, 051/826-100

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okvi-ru Projekta promocije domaće proizvodnje "Na-še je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih predu-zeća koja posluju u Republici Srpskoj, a zapoš-ljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih pri-mjera kako bismo podstakli investicije i razvoj-ne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asorti-manom ili uslugama koje pružaju domaće kom-panije. Biće predstavljena prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije