Svijet

5 razloga zbog kojih teroristi nišane Evropu

5 razloga zbog kojih teroristi nišane Evropu
5 razloga zbog kojih teroristi nišane Evropu

BRISEL - Eksplozije u Briselu su dokazale da je EU postala glavna meta islamskih terorista, za šta postoji nekoliko razloga, piše list Tajm.

Prvo, za terorističke napade bio je pripremljen teren. Sve je počelo u proljeće 2014. godine, kada je državljanin Francuske, povezan sa ID-om, pucao u Jevrejskom muzeju u Belgiji.

Za njim je slijedio napad na redakciju francuskog nedjeljnika "Šarli ebdo" i pariski teroristički napadi ujesen prošle godine, kada je poginulo više od 185 osoba.

ID je organizovao oko 75 terorističkih napada u 20 zemalja, ne računajući Siriju i Irak. Što se više istiskuje ID sa Bliskog istoka, on postaje veća prijetnja za ostatak svijeta, piše list.

Baza za vrbovanje militanata

Drugo, Evropa je postala neka vrsta baze za vrbovanje ID-a. Teroristi ne biraju nasumice gradove koje će napasti. Od 2012 do 2015. godine više od 400 ljudi je otputovalo iz Belgije u Siriju i Irak, kako bi se pridružili ID-u. Iz Francuske je u tom periodu otišlo 1.200 ljudi. Na ovaj način, Pariz i Brisel su postale evropske prestonice koje daju najveći broj stranih militanata na Bliski istok, navodi se u tekstu.

Treći razlog - migraciona kriza koja ne prestaje i koju ID koristi kao instrument za vrbovanje. U 2015. godini u Evropu je stiglo više od milion izbjeglica - od početka ove godine 135.000. Kriza sa migrantima predstavlja odličnu mogućnost za teroriste da naprave raskol između muslimana i Zapada. Mnogi evropski lideri idu naruku islamista, izjavljujući da će prihvatati samo izbjeglice-hrišćane, piše Tajm.

Četvrto, ID koristi sve veći raskol u EU. Kancelarka Njemačke Angela Merkel, koja je faktički glavni lider u EU, sa velikim trudom je uspjela da postigne sporazum o izbjeglicama sa Turskom, obećavši joj bezvizni režim. Ipak, nakon terorističkog napada u Briselu, Evropljani sa još većim negodovanje prihvataju to da će se turski građani slobodno kretati po Evropi.

Šengen u opasnosti

Lideri mnogih zemalja su već tražili povratak na unutrašnje granice u EU. Ipak, to može staviti tačku na zonu Šengena, i zajedno s njom dovesti u opasnost evropski projekat u cjelini, navodi se u tekstu.

Na kraju, Evropu slabi referendum koji se nadvio nad Velikom Britanijom. Ako tako važna zemlja za EU izađe iz njenog sastava, to će staviti pod znak pitanja samo postojanje EU. Osim toga, 53 odsto Francuza, više od 45 odsto Nijemaca, Španaca i Šveđana žele da održe sopstvene referendume. Može se samo pretpostaviti šta se može desiti ako uoči glasanja u Velikoj Britaniji dođe do terorističkog napada.

Lideri Islamske države imaju dosta mogućnosti za destabilizaciju EU, piše Tajm.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije