Privreda

"Fagus"-Velika porodica predodređena za uspjeh

"Fagus"-Velika porodica predodređena za uspjeh
Foto: N.N. | "Fagus"-Velika porodica predodređena za uspjeh

KOTOR VAROŠ - Osam zasebnih i podjednako uspješnih preduzeća sa oko 400 zaposlenih čini veliku porodicu koja posluje u okviru "Fagus grupacije" iz Kotor Varoša, jedne od vodećih kompanija u RS i BiH.

"Vrbanja šume", "Abis", "Arboreko", "Nomar", "Fagus haus", "Bor petrol", "Silvatika" i "Hajdučke vode" tim su koji se iz godine u godinu širi i jača prvenstveno zahvaljujući činjenici da je cijela grupacija zasnovana na zdravim temeljima.

A ti temelji udareni su 1991. godine, kada su braća Miroslav i Branislav Malijević, u želji da nastave tradiciju obrade drveta koju su njihovi preci započeli dvadesetih godina prošlog vijeka, krenuli u posao.

Od male pilane sa nekoliko zaposlenih, "Fagus" je danas privredni gigant, nosilac razvoja regije i jedan od najvećih proizvođača u drvoprerađivačkom sektoru.

Osnovna djelatnost kompanije je prerada tvrdog i mekog drveta, proizvodnja prozora i vrata, peleta i briketa, a u svom vlasništvu posjeduju i hotel "Hajdučke vode", turistički biser na planini Borja koji tek treba da pokaže sve svoje čari.

Proizvodi se plasiraju na tržišta širom svijeta, a značajno učešće u ukupnoj privredi "Fagus grupa" ostvaruje strateškim pristupom poslu, ljudskim resursima, investicijama, tehnološkom razvoju i marketingu.

Od okrajčenih dasaka u četinarima i lišćarima, do prozora, vrata i peleta kao finalnih proizvoda, godišnje se preradi preko 100.000 kubnih metara različitih drvnih kultura, a portfolio proizvoda se povećava iz dana u dan.

Od svog osnivanja kompanija se razvija, raste, uči i ulaže u unapređenje poslovanja i procesa. U posljednjih deset godina investirana su značajna finansijska sredstva u primarnu proizvodnju, a u posljednje tri godine pokrenuto je nekoliko velikih projekata kojima se podiže nivo konkurentnosti na domaćem i regionalnom nivou.

"Tu posebno možemo istaknuti ulaganja u nove radne mašine u 'Vrbanja šumama', 'Abisu' i 'Silvatici', renoviranje i rebrendiranje poslovnog centra 'Bor petrol', tehnološka unapređenja i izgradnju elektrane na biomasu u 'Nomaru' u Kneževu i izgradnju wellness & spa centra u 'Hajdučkim vodama' koja se završava ovih dana. U budućnosti se planira izgradnja etno sela sa bungalovima u Hajdučkim vodama, pokretanje proizvodnje masivnih ploča u 'Silvatici', izgradnja drugog centra za prozore i vrata u 'Fagus hausu' i još mnogi drugi projekti", najavljuju iz ove grupacije.

Kako kažu, ulaganja omogućavaju konstantan rast, čime se može odgovoriti na zahtjeve inostranih tržišta poput Austrije, Italije, Slovenije, Njemačke, Švajcarske, Francuske, Belgije i slično.

Uvođenjem visoko zahtjevnih sertifikata u poslovanje poput FSC, TÜV, ISO i ENplus standarda uskladili su kvalitet svojih proizvoda sa svjetskim zahtjevima, tako da brže i lakše posluju sa inostranstvom izvozeći širok portfolio gotovih i polugotovih proizvoda.

"Naša vizija je da u očima klijenata, zaposlenih i partnera budemo jaka regionalna kompanija prepoznatljiva po svojim kvalitetima i vrijednostima. Viziju ostvarujemo misijom i mišlju da sa entuzijazmom i strašću stvaramo nove kompanije koje unapređuju i uljepšavaju život u društvu u kojem živimo i radimo", poručuju iz "Fagusa".

Od države očekuju da pomogne na način da uvede red kod kupovine sirovina i spriječi njenu preprodaju, a da se ugovori o isporuci poštuju.

Kada je budućnost u pitanju, u planu je završetak investicije i pokretanje elektrane na biomasu u "Nomaru", čime će se s jedne strane otvoriti prilika za dodatnim zapošljavanjem radnika iz Kneževa. U pitanju je ekološki zdrava i čista električna energija iz obnovljivih izvora koja se dobija kao nusproizvod u procesu primarne prerade drveta.

O projektu

Projekat 50+ pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika. Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata sa poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatstva kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

Naziv: "Fagus grupacija"

Sjedište: Kotor Varoš

Osnovano: 1991.

Djelatnost: Prerada drveta, ugostiteljstvo

Broj zaposlenih: 400

Kontakt: www.fagusrs.biz, 051/318-880

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije