BiH

DNS: Incko je licemjeran

DNS: Incko je licemjeran
DNS: Incko je licemjeran

BANJALUKA - Demokratski narodni savez smatra neprimjerenim izjave visokog predstavnika u BiH, Valentina Incka, koji je uporedio 9. januar, Dan Republike Srpske sa 10. aprilom-danom osnivanja NDH.

"Ove zapanjujuće poruke Visokog predstavnika još jednom pokazuju njegovu pravu ulogu i odnos prema Republici Srpskoj. Kada bi Visoki predstavnik bio iskren i kada bi se sjetio istorijskih činjenica od 1875. godine do danas, morao bi da se postidi svoje uloge i svojih tumačenja istorije", saopštili su iz DNS-a i dodaju da izjednačavanje dželata i žrtvu i uporediti - neuporedivo u opravdavanju jedne politike - jeste licemjerje.

DNS podsjeća Incka da je obilježavanje Dana Republike Srpske regulisano Zakonom, da je to dan koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik te da je to praznik svih građana Republike Srpske, a ne samo jednog naroda.

"Podsjećamo i da je 21. novembar, Dan uspostavaljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, praznik samo u Republici Srpkoj, pa se pitamo zašto visoki predstavnik ima različite aršine i ne kazni one koji ovaj dan ne praznuju", ističu u DNS-u i dodaoju da će uvijek braniti Ustav, zakone i pravnu državu a samim tim i činjenice koje se ne smiju zanemarivati i koje su ustavom zagarantovane! 

"Očekujemo oštru reakcijju međunarodne zajednice na ovakvu izjavu visokog predstavnika u BiH a od Valentina Incka, zbog ovako nesmotrene izjave – izvinjenje", zaključuje se u saopštenju DNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije