BiH

SP: Prekinuti sve diplomatske odnose sa Inckom

SP: Prekinuti sve diplomatske odnose sa Inckom
SP: Prekinuti sve diplomatske odnose sa Inckom

BANJALUKA - Socijalistička partija (SP) smatra da je sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom potrebno prekinuti sve diplomatske odnose, dok ne uputi javno izvinjenje svim žrtvama fašističkog terora i porodicama poginulih boraca Republike Srpske.

SP najoštrije osuđuje i traži hitno izvinjenje od Incka zbog izjave u kojoj je na krajnje uvredljiv i nedopustiv način pokušao da uporedi Dan Republike Srpske sa danom na koji je nastala fašistička Nezavisna Država Hrvatska /NDH/.

SP očekuje od međunarodne zajednice da se ogradi od ovakve izjave visokog predstavnika u BiH, jer bi bilo pogubno ukoliko bi ona uistinu predstavljala stav antifašističke Evrope i svijeta.

"Žalosno je što je gospodnu Incku, koji bi trebalo da radi na razvoju suživota i boljoj budućnosti u BiH uopšte palo na pamet da bi se mogao slaviti dan na koji je nastala Nezavisna Država Hrvatska u kojoj je izvršen genocid nad srpskim, romskim i jevrejskim stanovništvom", navodi se u saopštenju SP-a.

Oni smatraju da je izjava Incka uvreda za malobrojne preživjele i na stotine hiljada porodica žrtava logora Jasenovca, Donje Gradine, Lepoglave, Jadovna i brojnih drugih srpskih stratišta, ali i porodica poginulih boraca otadžbinskog rata koji su dali živote upravo da bi spriječili pogrom koji je zadesio njihove porodice tokom Drugog svjetskog rata, zbog čega od njega lično očekuju da shvati težinu svojih izgovorenih riječi i bol koji je njima nanio svim ovim porodicama.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je juče da bi se, ako bi se počeli slaviti praznici kao što je 9. januar - Dan Republike Srpske, onda neki mogli dosjetiti da se slavi i 10. april, dan kada je osnovana NDH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije