Pozornica

Ranko Risojević: Ignorišu autore iz RS

Ranko Risojević: Ignorišu autore iz RS
Ranko Risojević: Ignorišu autore iz RS

BANJALUKA, SARAJEVO - Već godinama imamo lažno predstavljanje BiH u kojem uopšte nema kritičara, pjesnika ili prozaista iz RS, jer selektori bh. produkcije ignorišu sve što se napiše u ovom entitetu, kaže književnik i direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ranko Risojević.

Najsvježiji primjer je, kaže Risojević, selekcija za nagradu "Meša Selimović", koja se dodjeljuje na Međunarodnim književnim susretima "Cum grano salis" u Tuzli, u kojoj se ni ove godine u izboru selektora nije našao nijedan roman autora iz RS, iako je bilo ostvarenja koja su izvan BiH ostvarili zapažene rezultate.

"Manifestacija u Tuzli trebalo bi da reprezentuje regionalni roman sa prostora bivše Jugoslavije, ali kao i mnoge slične manifestacije, već godinama djeluje otužno što se tiče RS. Njih uopšte ne zanima šta se dešava u RS, ali znaju da prigovaraju nama da smo nezainteresovani za BiH. Naprotiv, mi smo zainteresovani za BiH kao njen bitan dio, ali nećemo BiH u kojoj će neprekidno neko iz Sarajeva odlučivati šta u toj BiH vrijedi", kaže Risojević.

Ovogodišnji selektor za BiH za nagradu "Meša Selimović" akademik Tvrtko Kulenović neuzimanje u obzir, ne samo književnika iz RS nego i drugih gradova u regionu, opravdava nedovoljnom zainteresovanošću izdavača i pisaca za nagradu.

"Kako misle da selektor dođe do knjiga? Od organizatora sam tražio knjige i oni su mi ih poslali. To je za mene bio zatvoren krug. Autor ili izdavač je dužan da, ako se interesuje za nagradu, prati tok događaja od početka i da zna ko je selektor, te da na vrijeme dostavi knjige. Nije u pitanju samo RS, meni su sa zakašnjenjem knjige stizale i iz Tuzle i Sarajeva", objašnjava Kulenović.

Ranko Risojević kaže da su dva njegova romana "Dželat" i "Simana" bili u užem izboru za NIN-ovu nagradu kritike za roman godine, ali da ih niko u nekom bh. književnom izboru nije spomenuo.

"To nije izbor iz produkcije članova Udruženja književnika BiH, to je izbor iz izdavačke produkcije BiH. Kao autor odavde ne mogu da uđem u izbor Srbije, ako objavljujem u 'Glasu srpskom' ili Zavodu za udžbenike iz Istočnog Sarajeva", kaže Risojević.

Kulenović je odabrao četiri romana koji su izašli u 2007. godini, a koji će biti u konkurenciji za nagradu sa romanima iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. On ističe da ne može precizno reći koje i koliko romana je čitao, jer je već zaboravio, ali da se dobro sjeća da je među knjigama koje je dobio na čitanje bio i roman banjalučkog književnika Milenka Stojičića.

"Nezgodno mi je jer više ne pamtim šta sam čitao i ne sjećam se nikoga i ničega. Sjećam se samo onoga što mi se nametnulo kao najbolje. Nisam bio statističar nego ocjenjivač, i kao ocjenjivač nisam gledao porijeklo i izdanja nego ono što mi se dopalo. Četiri romana koja sam izabrao su mi se dopala. Prema tome, pojma nemam ko je i koliko je romana bilo iz RS i bilo odakle drugo. Mene to uopšte ne zanima", rekao je Tvrtko Kulenović.

On je upozorio pisce, izdavače i organizatore da ubuduće treba na vrijeme selektoru da pošalju romane koji su izašli u prethodnoj godini, te da selektor ne može i ne treba da ide po knjižarama i sakuplja knjige.

Organizatori iz općine Tuzla kažu da oni ne raspisuju nikakav natječaj, te da pisci, izdavači, a i selektori dobro znaju, jer im je to posao, šta je izdato u prethodnoj godini i što treba dostaviti i pročitati.

"Posao selektora je da nam dostavi dva do pet romana na štokavskom narječju iz četiri nabrojane zemlje, a onda žiri pravi uži izbor od pet romana, Ne postoji nikakav javni poziv za autore i izdavače", kazala je Asja Redžić iz općine Tuzla.

U konkurenciji 14 romana

Organizacijski odbor susreta "Cum grano salis", koji će ove godine biti održani od 4. do 7. septembra u Tuzli, objavio je da su selektori iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske kandidirali 69 romana za nagradu "Meša Selimović".

Bh. selektor Tvrtko Kulenović nominirao je romane:

  • "Tragom zmijske košuljice" Josipa Mlakića,
  • "Carstvo sjenke" Jasne Šamić,
  • "Jabana" Emsure Hamzić-Sladoje 
  • "Gazi Isa-beg" Hazima Akmadžića.

Tatjana Rosić iz Srbije nominirala je romane:

  • "Čuvari svetinje" Mirjane Đurđević,
  • "Šnit" Igora Marojevića,
  • "Ludvig" Davida Albaharija,
  • "Ruski prozor" Dragana Velikića
  • "Vok on! manifest razdraganosti" Uglješe Šajtinca.

Za područje Crne Gore Andrej Nikolaidis odabrao je knjige

  • "Grad u zrcalu" Mirka Kovača
  • "Zaboravljena zemlja" Olivere Kujundžić.

Zvonko Kovač, selektor za Hrvatsku, nominirao je pet romana,

  • Sibila Petlevski s djelom "Moj Antonio Diavolo",
  • Dalibor Šimpraga i njegova "Anastasia",
  •  Nikola Petković, autor "Uspavanke za mrtve".

Prema pravilima, uži izbor od pet romana do kraja avgusta odabrat će žiri u sastavu Robert Hodel, Andrew Wachtel, Davor Beganović, Semezdin Mehmedinović i Mile Stojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije