Pozornica

Festival festivala u Trebinju: "Evropejci" na makedonski način

Festival festivala u Trebinju: "Evropejci" na makedonski način
Foto: Ilustracija | Festival festivala u Trebinju: "Evropejci" na makedonski način

TREBINJE - Ostvarenjem "Evropejci" publici 60. Festivala festivala u Trebinju se predstavio četvoročlani ansambl GAT scene 71 - Doma kulture "Krste Misirkov" iz Svetog Nikole u Makedoniji.

Komediju naših dana srpskog autora Miroljuba Nedovića, premještenu i aktuelizovanu u makedonski društveni kontekst, režirao je Slobodan Elisev, sa najvećim dometom u interakcijskom radu dva mlada glumca u kabaretskom žanru.

"Makedonci su potpuno svjesno odabrali kabaretsku strukturu, jer je ovo u dramaturškom smislu kabare koji nema razvojnu dramaturšku liniju, veliku psihologiju, bazira se na dosjetkama i igri znakova. Ova predstava svojim preigravanjem često asocira na neko mediteransko pučko pozorište koje može da funkcioniše i na otvorenom prostoru", objasnio je režiser Goran Bulajić na razgovorima koji se organizuju nakon svake predstave.

On je dodao da je "Evropejce" doživio kao predstavu koja hoće da zabavi, zasmije, ali i da uputi neku strelicu koja stavlja pomalo soli na sve to.

Prije igranja Makedonaca u galeriji Kulturnog centra je održana tribina pod nazivom "60 godina festivala - kuda ide pozorišni amaterizam", na kojoj je istaknut jedinstven problem svih glumaca amatera: teško materijalno stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije