Rukomet

Vujović za "Nezavisne": Gladni smo uspjeha, želimo medalju

Vujović za "Nezavisne": Gladni smo uspjeha, želimo medalju
Vujović za "Nezavisne": Gladni smo uspjeha, želimo medalju

BANJALUKA - Jedino što ću od igrača tražiti protiv Francuske jeste da uživaju i da budu veseli. Igrali smo dva puta u pripremnom periodu, pa matematički gledano možda je vrijeme da ih dobijemo, izjavio je za "Nezavisne" legendarni Veselin Vujović dan nakon što je uveo Sloveniju među četiri najbolje reprezentacije svijeta pobjedom u četvrtfinalu nad Katarom (32:20) i uoči večerašnjeg okršaja protiv domaćina u polufinalu Svjetskog prvenstva.

Jedan od najboljih rukometaša svijeta u svoje vrijeme, danas jedan od najtraženijih trenera na planeti, uprkos neprospavanoj noći rado se iz Pariza odazvao našem pozivu. Kaže da je sretan što se njegov rad prati u BiH.

"Hvala svima u BiH za podršku. Emotivno sam vezan za vašu zemlju, tako da mi to puno znači", ističe zlatni olimpijac iz 1984. u Los Anđelesu i svjetski prvak sa Jugoslavijom 1982.

NN: Da li ste se nadali ovakvom podvigu?

VUJOVIĆ: Rekao sam da je ulazak među 16 najboljih realan, a da bi ispadanje u grupi bilo ravno katastrofi. Moja želja je bila ulazak među osam najboljih, a sada smo među četiri najbolje reprezentacije. Sada su nam ostale dvije utakmice. Bilo koju da dobijemo - to je medalja. Mislim da imamo snage i želje. Gladni smo uspjeha i učinićemo sve da dođemo do medalje.

NN: Može li se reći da ste u četvrtfinalu iznenadili selektora Katara Valera Riveru?

VUJOVIĆ: Imali smo kontrolu od početka utakmice. Katar je do sada igrao mečeve sa malim rezultatom. Znao sam da ako budemo igrali tu igru da nemamo šansi. Svojim momcima sam rekao da puno trče jer mi smo tehnički dosta obučena selekcija, sa malim brojem grešaka. Pretrčali smo Katarane. Njihov selektor je vjerovatno pomislio nakon izbacivanja Nijemaca da je Slovenija niko i ništa za njih. Na otvaranju drugog dijela pokazali smo ko je bolja reprezentacija. Rezultat niti jednog trenutka nije dolazio u pitanje.

NN: U posljednjem razgovoru za "Nezavisne" ste istakli da se od ove selekcije tek za nekoliko godina mogu očekivati velike stvari, međutim vi ste već sada došli na korak do medalje?

VUJOVIĆ: Nekako se sve lakše gleda sa postolja. Rekao sam momcima koliko puta smo se ranije vratili kući. Mi smo tu, pa je li došlo vrijeme da ostanemo do kraja? Sada su neke velesile otišle kući prije nas i gledaće nas u završnici. Uspjeh treba da gledamo kao normalnu stvar.

NN: Sigurno ste ponosni i na činjenicu što u ovoj selekciji igra veliki broj igrača iz slovenačkog prvenstva?

VUJOVIĆ: Poslije Francuza i Nijemaca, mi dajemo najviše igrača iz domaće lige. Ovo je velika škola za sve. Svaka utakmica za njih na SP vrijedi više nego pola sezone igranja u klubovima. Siguran sam da će Slovenija u budućnosti igrati zapaženu ulogu na velikim takmičenjima. Imamo kontinuitet i sada prilikom žrebanja nikome neće biti svejedno kad izvuče Slovence za protivnika.

NN: Slijedi šlag na tortu: obračun protiv velikih Francuza u polufinalu Mundijala. Kakva su Vam očekivanja?

VUJOVIĆ: Zar neko može da poželi više: igrati protiv moćne Francuske u Gradu svjetlosti, protiv legendi ovog sporta kao što su Nikola Karabatić, Tijeri Omejer, Danijel Narcis... Ova moja djeca su donedavno od njih tražili autograme. Neće biti lako, ali i kada gubiš protiv Francuza u stvari dobijaš nešto - iskustvo prije svega. Oni su pod velikim pritiskom javnosti i navijača. Želim utakmicu bez tenzija i neka pobijedi bolji.

NN: Kad ste već stigli do završnice, sigurno se nadate medalji?

VUJOVIĆ: Učinićemo sve da do toga dođe. Ukoliko uspijemo - biću prezadovoljan, ukoliko ne - znam svoj put.

NN: Kako gledati na drugi polufinalni duel između Hrvatske i Norveške?

VUJOVIĆ: Norvežani su opravdali svoju pozivnicu. Hrvati nisu blistali, ali to je tako uvijek. Tako su Danci osvojili Olimpijske igre. U najvažnijem trenutku im je krenulo. U finalu vidim Hrvatsku, koja je apsolutni favorit s obzirom na to da su Norvežani njihove stare mušterije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije