Pozornica

Ljubazni razbojnik oduševio djecu u "Jazavcu"

Ljubazni razbojnik oduševio djecu u "Jazavcu"
Ljubazni razbojnik oduševio djecu u "Jazavcu"

BANJALUKA - Premijera predstave "Razbojnička bajka", češkog pisca Karla Čapeka, a u režiji Jelene Medić, odigrana je u srijedu uveče na dječjoj "Juhu" sceni u Gradskom pozorištu "Jazavac".

"Predstava je nastala kao koprodukcija 'Pir' pozorišta iz Laktaša i 'Jazavca'. Beskrajno uživam u Čapekovim bajkama. On je jedan od mojih omiljenih pisaca za decu. Već sam ranije radila njegovu 'Doktorsku bajku'. Kad me Ljubo Savanović pozvao da režiram predstavu za decu u 'Jazavcu', predložila sam ovaj tekst, on je prihvatio i tako je počelo, a na sreću došlo je i do premijere", rekla je za "Nezavisne novine" Jelena Medić, koja je dodala da se plašila da bi pjesma mogla biti strašna manjoj djeci, s obzirom na to da govori o razbojnicima, stoga su upozorili da nije za uzrast ispod osam godina.

"To je komična priča o ljubaznom razbojniku Lotrandu, iza koje se krije satira na svet u kom svako svakoga pljačka, kritika na ozakonjenu pljačku, neljubazne državne službenike...", kazala je Medićeva. Ona je istakla da ju je kao roditelja u ovoj predstavi najviše interesovao odnos roditelj - dijete.

"Kako najboljim namerama možemo upropastiti vlastito dete. Koliko grešimo svaki put kad ih prezaštitimo, kad sakrijemo istinu, kad donesemo odluku umesto njih", kaže Medićeva, apelujući na djecu da svoje roditelje povedu u pozorište, jer je predstava prije svega namijenjena roditeljima.

"Meni je odlična predstava zato što ipak, koliko god se roditelji trudili, djeca nikad ne ispadnu dobra, a kada se djeca sama trude, onda oni ispadnu dobri", rekla je Nađa Kvočka, koja je peti razred osnovne škole. Nađi se u predstavi najviše svidio, kao i većini djece, lik Lotranda Mlađeg, te vožnja biciklom, koji su glumci koristili kao rekvizit za kočiju i konja. Razbojnike na čelu s Lotrandom djeca i roditelji u skoro punoj sali ispratili su jakim aplauzima, iako je Medićeva nakon premijere, koja je izvedena s danom zakašnjenja zbog bolesti glumca, izjavila da ista nije bila ni blizu najboljeg izdanja zbog svih problema koje su imali, te da se nada uspješnijim reprizama.

"Razbojničku bajku" igrali su glumci NP RS Zlatan Vidović i Bojan Kolopić, studenti treće godine glume Marko Vukosav i Marko Nedeljković, te mladi glumac Danilo Kerkez, poznat i po ulozi Gavrila Principa u predstavi "Četrnaesta" NP RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije