BiH

Druga panel-diskusija: Regionalna saradnja uslov stabilnosti

Druga panel-diskusija: Regionalna saradnja uslov stabilnosti
Druga panel-diskusija: Regionalna saradnja uslov stabilnosti

BANJALUKA - Regionu zapadnog Balkana potre-bno je više saradnje, a svi problemi BiH se prije ili kasnije odraze na sve okolne zemlje, istaknuto je na drugom panelu konferencije "Dvadeset godina Dej-tonskog mirovnog sporazuma - pogledi".

BANJALUKA - Regionu zapadnog Balkana potre-bno je više saradnje, a svi problemi BiH se prije ili kasnije odraze na sve okolne zemlje, istaknuto je na drugom panelu konferencije "Dvadeset godina Dej-tonskog mirovnog sporazuma - pogledi".

Iako su se svi učesnici usaglasili da je poštivanje Dejtona neminovno, osjetila se razlika u pojedinim diskusijama o gledanju na sam sporazum.

Dok je za jedne Dejton temelj na kojem se može da-lje graditi, za druge taj sporazum predstavlja teško postignuti kompromis, čije bi diranje moglo otvo-riti nove probleme u BiH.

To je posebno naglasio Vladislav Jovanović, mi-nistar spoljnih poslova Jugoslavije iz ratnog peri-oda, koji je jugoslovensku diplomatiju vodio skoro od početka rata pa do perioda pred samo potpisiva-nje Dejtonskog sporazuma. On je izlaganje zapo-čeo zanimljivom tezom da je BiH prije spoljnog priznanja trebalo da zatraži unutrašnje priznanje, odnosno da je kao takvu prihvate njena tri naroda, implicirajući u tome uzroke samog sukoba u toj zemlji.

"Svaka najava ili priča o reviziji tog sporazuma ili pravljenje takozvanog Dejtona dva je potpuno ne-konstruktivna i može samo proizvesti neke stare strahove, ne samo kod srpskog, već kod svih naro-da u BiH", rekao je Jovanović.

Mate Granić, bivši ministar inostranih poslova Hrvatske i izaslanik hrvatske predsjednice, na kon-ferenciji je podsjetio kako su vođeni pregovori koji su doveli do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je rekao da je tek nakon značajnog uključivanja Amerike u te pregovore postignut dogovor, s tim da se od samog početka nije moglo razgovarati o tome da je BiH država dva entiteta i tri konstituti-vna naroda te da RS pripada 49 odsto, a FBiH 51 odsto teritorije.

"Dejton je temelj i njegova dogradnja je potrebna", rekao je Granić.

Marko Đurić, izaslanik premijera Srbije, naglasio je da Srbija nema pretenzija da nameće rješanja unutar BiH.

Takođe, on je rekao da je stigao s Kosova i da je mi-slio da je tamo situacija komplikovana, međutim, vidio je da je u Bosni i Hercegovini situacija sli-čna.

"Srbija ima vitalni interes da sarađuje s oba entiteta, uveren sam u to da ni Srbi ni Bošnjaci ni Hrvati ne-maju budućnost ukoliko ne razvijaju prijateljske odnose", naglasio je Đurić.

Zlatko Lagumdžija, član Madridskog kluba, rekao je da je iz samog Dejtonskog mirovnog sporazuma evidentno da on obavezuje na bolju saradnju.

"Tu stoji da, što više mi u regionu budemo sarađi-vali, biće nam bolje", naglasio je Lagumždija uz podsjećanje da je ranije od jednog velikog evrop-skog državnika čuo da su iskustva EU u velikoj mjeri primjenjiva i na region zapadnog Balkana.

Tema: Regionalna saradnja - položaj BiH u odnosu na susjede: Da li dejtonsko ustavno uređenje BiH predstavlja problem za regionalnu saradnju

Moderator: Profesor Dejan Vanjek iz Mostara

Panelisti:

  • Marko Đurić, izaslanik premijera Srbije i šef Kan-celarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije
  • Zlatko Lagumdžija, član Madridskog kluba i bivši predsjedavajući Savjeta BiH i ministar spoljnih po-slova
  • Vladislav Jovanović, bivši ministar inostranih po-slova Jugoslavije
  • Mate Granić, bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske i izaslanik predsjednice Hrvatske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije