BiH

Treća panel-diskusija: EU opredijeljena da pomogne BiH

Treća panel-diskusija: EU opredijeljena da pomogne BiH
Treća panel-diskusija: EU opredijeljena da pomogne BiH

BANJALUKA - Svih 28 članica EU opredije-ljeno je da pomogne BiH, glasi jedna od opti-mističnih poruka koje su iznesene tokom treće panel-diskusije, čija je tema bila "Dejtonsko uređenje BiH i pridruživanje EU - šta sa ova-kvim uređenjem BiH - na koji način prevazići prepreke".

Poručeno je i da Dejtonski mirovni sporazum i dalje obezbjeđuje mir u BiH, kao i da je ove go-dine BiH napravila veliki pozitivan korak tako što se obavezala na put ka EU.

"Gotovo nemoguće je nabrojati sve uspjehe Dejtonskog mirovnog sporazuma", stoji u go-voru Morin Kormak, ambasadora SAD u BiH, koja nije mogla da prisustvuje čitavoj konferen-ciji jer se dan ranije razboljela, tako da ju je na-pustila prije svog izlaganja, ali je, umjesto nje, njenu poruku pročitao zamjenik Pol Horovic.

Kormakova je u svom govoru, koji je tokom treće panel-diskusije konferencije "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Po-gledi" pročitao Horovic, navela da Dejtonski sporazum predstavlja veliko dostignuće, te da se ne smije zaboraviti šta je on bio u ljudskom smislu u trenutku potpisivanja.

"Dejtonski mirovni sporazum i dalje obezbjeđu-je mir u BiH", istakla je Kormakova, ocjenjuju-ći da je u proteklih 20 godina BiH napredovala vođena ovim sporazumom.

Učesnicima je prenesen i stav da oni koji tvrde da su SAD protiv građana RS nisu u pravu i da su SAD realizovale brojne projekte širom RS.

"SAD i dalje podržavaju BiH, odnosno njena dva entiteta i tri konstitutivna naroda", navela je Kormakova, dodajući da nijedan entitet u BiH nije ugrožen.

Ona je podsjetila da je ove godine BiH napravi-la veliki pozitivan korak tako što se obavezala na put ka EU, ali BiH će, kako je navela, morati sprovesti reforme koje su zasad socijalnog i ekonomskog karaktera, a kasnije će biti politi-čke i institucionalne.

Aleksej Semenihin, predstavnik ambasadora Rusije u BiH, rekao je da niko iz međunarodne zajednice nema pravo da diktira pravila ponaša-nja i da ne vidi razlog angažmana OHR-a u po-gledu evropskih integracija BiH.

"Krajnje je vrijeme da dođe do zatvaranja meha-nizama protektorata u BiH jer nemoguće je ne-koga učiniti srećnim na silu. Naša je obaveza da oslobodimo zemlju od eksterne moći", ista-kao je Semenihin.

On je dodao da je stav Rusije uvijek da se treba rješavati međunarodnog prisustva.

Semenihin je, učestvujući kao panelista na tre-ćoj panel-diskusiji, naglasio da Dejtonski spora-zum, onako kako je napisan, nije dao instrukcije o budućem razvoju društva u BiH.

"Umjesto da se na tom pitanju radilo dogovo-rom, međunarodna zajednica je to pokušala na-domjestiti nametanjem, radeći na štetu jednog naroda, što je i dovelo do referenduma", kazao je Semenihin.

Tomas Buš, šef političkog odjeljenja Delegaci-je EU, rekao je da je svih 28 zemalja članica EU opredijeljeno da pomogne BiH.

Takođe je naglasio da će BiH morati prije ulaska u EU promijeniti svoj ustav. Pojasnio je da Us-tav predstavlja prepreku jer postoji nekoliko na-dležnosti koje se preklapaju.

"Ono što tražim od BiH jeste jedna adresa koja će nam dati koordinisan odgovor na naše zah-tjeve", rekao je Buš, naglašavajući da je 20 go-dina nakon Dejtona vrijeme za rezultate.

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, ko-mentarišući Dejtonski sporazum rekao je da, kad međunarodni sporazum bude napisan, strane koje su ga potpisale imaju obavezu da ga imple-mentiraju.

On je dodao da priča o referendumu mora biti zaustavljena, dodajući da entiteti nemaju suve-renitet ni pravo da se odvajaju od BiH.

Incko je poručio da su građani u prvom planu, te da će uz ostvarivanje kompromisa biti i napret-ka. Kako je istakao, očigledno je da je i EU sa-građena na kompromisu i dijalogu.

"Ova zemlja ne treba centralizaciju, a ne traži je ni međunarodna zajednica", rekao je Incko, po-ručujući ujedno da BiH treba da ide ka EU, gdje je čeka jedna, a ne dvije stolice.

Džonatan Mur, šef Misije OEBS-a u BiH, naveo je da građani BiH žele kretanje prema EU i da je OEBS tu da pomogne u tim nastojanjima.

Naglasio je da se Dejtonski sporazum mora ra-zvijati, kao i Ustav BiH putem amandmana i kompromisa.

On je poručio da svaki narod u BiH ima jedna-ka prava, ocjenjujući da je u procesu pomirenja u državi potrebno još dosta toga uraditi.

Metju Loson, zamjenik ambasadora Velike Bri-tanije u BiH, smatra da je bitno sprovođenje Re-formske agende kako bi BiH postala finansijski stabilnija.

"Potrebno je ohrabriti investitore da dođu kod vas", naglasio je on.

Tema: "Dejtonsko uređenje BiH i pridruživanje EU - šta sa ovakvim uređenjem BiH - na koji na-čin prevazići prepreke"

Moderator: Čedomir Antić

Panelisti:

  • Pol Horovic, zamjenik ambasadora SAD u BiH Morin Kormak, čiji je govor pročitao
  • Aleksej Semenihin, predstavnik ambasado-ra Rusije u BiH
  • Tomas Buš, šef političkog odjeljenja Dele-gacije EU
  • Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH
  • Džonatan Mur, šef Misije OEBS-a u BiH
  • Metju Loson, zamjenik ambasadora Velike Britanije u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije