BiH

Kurir o Konferenciji: Okuplja se region

Kurir o Konferenciji: Okuplja se region
Kurir o Konferenciji: Okuplja se region

BANJALUKA - Konferencija "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Pogledi" biće održana u Banjaluci 19. septembra, a okupiće značajne domaće i međunarodne faktore koji su na ovaj ili onaj način učestvovali u kreiranju ili kasnijoj primjeni ovog sporazuma.

"Dvadeset godina nije kratak period. Mislim da je konferencija odlična prilika da promovišemo dijalog i međusobno uvažavanje i da donosiocima odluka omogućimo da tokom njenog održavanja iznesu sve argumente koje smatraju relevantnim, upravo u duhu tolerancije i razumijevanja", rekla je Sandra Gojković-Arbutina, glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina.
Ona će otvoriti konferenciju zajedno sa Slobodanom Gavranovićem, gradonačelnikom Banjaluke, i Metom Džozefom, komesarom grada Dejtona, koji konferenciji prisustvuje kao predstavnik dejtonske gradonačelnice Nan Veli.
Gavranović je rekao da je osnovni razlog što je rado prihvatio poziv da sa "Nezavisnim" bude domaćin skupa koji će okupiti veliki broj uglednih gostiju iz BiH i cijelog regiona činjenica da mir nema alternativu.
"Banjaluka je otvoren grad za sve dobre ljude bez obzira na pol, rasu ili boju kože. Grad okrenut ka budućnosti, sa željom da svima pružimo ruku prijateljstva. Kao domaćini nadamo se da će se svi gosti osjećati ugodno u našem gradu i da će iz njega ponijeti najlepše uspomene", rekao je on, podsjetivši da je grad do sada bio domaćin brojnih manifestacija i događaja međunarodnog karaktera.
Debata će biti podijeljena u tri panel diskusije, a na prvoj uvodničari će biti članovi Predsjedništva BiH, entitetski predsjednici i drugi domaći zvaničnici. Na narednoj panel diskusiji reč će imati regionalni političari i visoki gosti iz susjednih zemalja, poput predsjednika, premijera i ministara inostranih poslova. Tačan spisak učesnika još se utvrđuje i biće saopšten naknadno.
Treći panel rezervisan je za predstavnike međunarodne zajednice, a na tom panelu obratiće se predstavnici zemalja Kontakt grupe, koji su imali značajnu ulogu u kreiranju samog sporazuma. Osim Morin Kormak, ambasadora SAD, Džonatana Mura, ambasadora OEBS-a u BiH, Valentina Incka, visokog predstavnika, na panelu se očekuje učešće i predstavnika Rusije, EU, Velike Britanije i Francuske.
Sonja Stančić, član Organizacionog odbora, istakla je da su se organizatori potrudili da ova konferencija bude drugačija i dali su joj pečat koji zaslužuje obilježavanje dejtonskog mirovnog sporazuma.
"Naše različitosti treba da predstavljaju naše bogatstvo i to je polazna tačka od koje krećemo. Za ovu priliku kreirali smo poseban vizuelni identitet koji u sebi sadrži elemente koji simbolišu mir, goluba u letu i Banjaluku koja je simbolično predstavljena listom kestena", istakla je Stančićeva.
Banjaluka će, kako je dodala, biti predstavljena kroz elemente zmijanjskog veza, s obzirom na to da je zmijanjski vez u julu uvršten  na UNESCO-ovu listu kulturne nematerijalne baštine, koji će biti korišteni u toku same konferencije.
Organizator konferencije su Nezavisne novine, a partneri su Predsjedništvo BiH i Ministarstvo inostranih poslova BiH, koji su pružili tehničku i savjetodavnu pomoć.
(N.N./Kurur.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije