BiH

Izetbegović posjetio "Nezavisne", podržao Konferenciju o Dejtonu (FOTO)

Izetbegović posjetio "Nezavisne", podržao Konferenciju o Dejtonu (FOTO)
Izetbegović posjetio "Nezavisne", podržao Konferenciju o Dejtonu (FOTO)

BANJALUKA - Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, posjetio je u petak Nezavisne novine i izrazio svoju podršku Konferenciji "20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Pogledi", koju "Nezavisne" organizuju 19. septembra u Banjaluci.

Izetbegović je ujedno i prihvatio poziv da učestvuje na panelu Konferencije na kojem će biti domaći lideri.

Izetbegović je potvrdio dolazak na Konferenciju svih članova Predsjedništva BiH.

On je o Konferenciji razgovorao sa Željkom Kopanjom, direktorom Nezavisnih novina.

Nakon razgovora s Kopanjom, Izetbegović i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS iz reda bošnjačkog naroda, obišli su redakciju štampanog izdanja "Nezavisnih", portal "Nezavisnih" i NES radio i razgovarali sa urednicima i novinarima.

U organizaciji "Nezavisnih" 19. septembra u Banjaluci će biti organizovana Konferencija "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Pogledi".

Partneri u organizaciji konferencije su Predsjedništvo BiH i Ministarstvo inostranih poslova BiH, koji su pružili tehničku i savjetodavnu pomoć.

Prema riječima Sandre Gojković-Arbutina, glavnog i odgovornog urednika "Nezavisnih", cilj konferencije je na jednom mjestu okupiti značajne domaće i međunarodne faktore koji su na ovaj ili onaj način učestvovali u kreiranju ili kasnijoj primjeni Dejtonskog sporazuma u BiH. 

Debata će biti podijeljena u tri panel diskusije, a na prvoj panel diskusiji uvodničari će biti članovi Predsjedništva BiH, entitetski predsjednici i drugi domaći zvaničnici. Na narednoj panel diskusiji riječ će imati regionalni političari i visoki gosti iz susjednih zemalja, poput predsjednika, premijera i ministara inostranih poslova. Tačan spisak učesnika još se utvrđuje i biće saopšten naknadno.

Treći panel rezervisan je za predstavnike međunarodne zajednice, a na tom panelu obratiće se predstavnici zemalja Kontakt grupe, koji su imali značajnu ulogu u kreiranju samog sporazuma. Osim Morin Kormak, ambasadora SAD, Džonatana Mura, ambasadora OEBS-a u BiH, Valentina Incka, visokog predstavnika, na panelu se očekuje učešće i predstavnika Rusije, EU, Velike Britanije i Francuske.

Povodom konferencije "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma" Pošte Srpske će izdati posebnu markicu sa logotipom konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije