BiH

Sve kolumne o Dejtonu u jednoj knjizi

Sve kolumne o Dejtonu u jednoj knjizi
Sve kolumne o Dejtonu u jednoj knjizi

BANJALUKA - Uz konferenciju o Dejtonskom sporazumu promovisana je i prigodna knjiga u izdanju "Nezavisnih" u kojoj su objavljene kolumne 52 autora iz različitih dijelova BiH, regiona i predstavnika međunarodne zajednice o tom spo-razumu.

Dok se većina autora slaže da je Dejtonski sporazum zaustavio rat, mišljenja se razilaze kad se govori o tome da li taj sporazum treba mijenjati. Većina srpskih autora u svojim kolumnama smatra da on predstavlja kompromis koji je zaustavio rat, te da bi njegovim mijenjanjem bio pojačan rizik za ponovno izbijanje sukoba.

Hrvatski autori uglavnom plediraju za modifikacije Dejtona koje bi dovele do, kako oni smatraju, potpune ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH, dok se dio bošnjačkih autora zalaže za manje etnički, a više građanski orijentisane izmjene samog sporazuma, a dio smatra da bi "cementiranjem" trenutnog stanja na neki način bili verifikovani rezultati rata.

Više autora iz sva tri naroda su istakla i mišljenje da je u trenutnim uslovima nemoguće mijenjati sadašnju ustavnu strukturu zbog nedostatka potrebne klime za to.

Većina visokih političkih zvaničnika BiH u knjizi je ponovila svoje odranije poznate stavove, a novinu predstavlja izlaganje Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, koji je istakao da se evropska budućnost BiH može graditi samo dogovorom.

Milorad Dodik, predsjednik RS, je u svojoj kolumni naglasio da je Dejtonski sporazum jedino uređenje koje je omogućilo suživot tri naroda u BiH, koji je čine.

Predstavnici međunarodne zajednice iznosili su oprezne stavove o budućnosti Dejtona, a bilo je i ambasadora koji su smatrali da sadašnja debata o ustavnim promjenama može biti i kontraproduktivna jer, ističu, pažnja se odvlači sa socijalno-ekonomskih reformi potrebnih za bolji život običnih građana.

Inače, kolumne su izlazile i u dnevnim izdanjima "Nezavisnih novina" i na portalu, a prva kolumna objavljena je 15. juna ove godine.

Knjiga je objavljena na lokalnim jezicima, a razmišlja se i o štampanju knjige na engleskom jeziku za međunarodnu publiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije