Društvo

Karajzovački limun ide i u primorje

Karajzovački limun ide i u primorje
Foto: Velibor Tripić | Karajzovački limun ide i u primorje

GRADIŠKA - Na imanje Mile Popovića, poljoprivrednika iz Gornjih Karajzovaca, kod Gradiške, koji jedini u BiH drži sadnice tropskog voća, sve češće svraćaju mladi u potrazi za savjetima kako da uzgoje i njeguju te biljke, a on im besplatno pomaže.

Drago mu je što se mladi interesuju za biljke, a u šali kaže da je njihov uspješan biznis i njegova dobit, jer ukoliko im zatreba sadnica za preprodaju, opet dolaze njemu. One ne samo da završavaju u vrtovima širom zemlje i regiona, već, ukoliko promaknu carinicima, odlaze i u daleke zemlje.

"Skoro su dolazili dvoje mladih iz Ciriha da vide moje imanje. Htjeli su da se upoznaju sa tropskim voćem i o tome kako se kalemi. Ja svakog ko dođe pustim da razgleda sve, a oni su bili tu pola dana. Pored toga što se iskreno obraduju, oni koji obiđu sve, uvijek još ponešto i kupe", kaže Popović. Dodaje da su mu se javili da su sadnice uspješno posadili u Cirihu.

Jedne godine, prisjeća se, došli su mu dvoje mladih iz Prnjavora sa željom se bave proizvodnjom cvijeća.

"Zanimljivo je da ih niko nije pustio da slikaju plastenike. Rado sam im objasnio sve i pokazao cvijeće. Kada su napravili plastenik i počeli sa proizvodnjom, imali su dosta kupaca pa su me zvali da im dostavljam cvijeće. Za moj savjet prodao sam im 20 kamiona cvijeća", dodaje ovaj vješti poljoprivrednik.

Ni sam nije siguran koliko se različitih biljaka nalazi u njegovom šarolikom vrtu, gdje u saksijama cvjeta najraznovrsnije cvijeće, ukrasno bilje, bobičasto voće, ali i mirisni tropski plodovi koji mame mirisom i okusom.

Popović nam je o svakoj biljci pričao sa tolikim žarom, a svaka sadnica ima svoju priču.

"Svako voli uzeti onu sadnicu limuna, narandže, grejpa, klementine na kojoj već imaju plodovi, a cijene su već od 10 KM po sadnici. Imam sadnice na kojima je limun težak preko pola kilograma", priča ovaj proizvođač koji ima četiri dunuma plasteničke proizvodnje i trudi se da tokom cijele godine ima nešto za prodaju.

Interesantno je da su tropski plodovi iz Karajzovaca završavali čak i u primorju.

"Moj limun cvjeta stalno i ima ga tokom cijele godine, a prije četiri godine došli su mi kupci iz Igala po limun. Kasnije sam tamo bogme prodao preko 1.000 sadnica pa eto čuda da karajzovački limun iz plastenika ide u primorje", šali se Popović.

Pažnju je usmjerio i na dekorativno bilje. Idući po jednu biljku prevali mnogo kilometara, plati je oko 180 KM, a kada je uspješno proizvede, daje je i za pet KM po sadnici.

"Skoro su mi tako donijeli albiciju koju su kupili na internetu, malu i tanku, a ja mnogo veću sadnicu dajem za 10 maraka. Naravno, nakon toga dođe mi mušterija još za 1.000 sadnica", dodaje ovaj vrijedni domaćin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije