Kuća i vrt

Ukrasno bilje: Hibridne čajevke

Ukrasno bilje: Hibridne čajevke
Foto: N.N. | Ukrasno bilje: Hibridne čajevke

Ruža od davnina slovi kao kraljica cvijeća i prva dama vrtnih površina. Ima mnoštvo vrsta ruža koje karakteriše široka paleta boja, mirisa i oblika. Neke cvjetaju od proljeća do kasne jeseni, pa je gotovo nemoguće zamisliti uređen vrt bez ruža. Nije svejedno koju ćete ružu odabrati za svoj vrt, jer izbor zavisi od tla, osunčanosti položaja, veličine vrta, ali i od ličnog ukusa.

Hibridne čajevke (tea hybrida) se uzgajaju već stotinak godina za rez ili kao vrtne ruže. Cvjetne stabljike su duge, a cvjetovi skladni. Tipična čajevka nosi srednje ili velike cvjetove, s mnogo latica koje stvaraju izraziti središnji stožac. Cvjetovi nastaju pojedinačno ili iz nekoliko postranih pupoljaka. Čajevke su najomiljenija grupa ruža upravo zbog savršenog oblika cvijeta. To je osnovni razlog što se ova grupa ruža uglavnom upotrebljava kao rezani cvijet za izradu buketa i aranžmana. U vrtu se dobija bolji efekat s nekim drugim grupama kao što su floribunde ili pokrivači tla. Čajevke sadimo pojedinačno, u grupi ili na gredicama. Cvjetne stabljike su duge s pojedinačnim cvjetovima, a to ih čini pogodnima za rezani cvijet.

Čajevke mogu, kao i ostale ruže, biti gotovo svih boja, a mogu biti i dvobojne. Naročito lijepo izgledaju iste sorte posađene u gredice, a mogu se saditi i pojedinačno. Rastojanje pri sadnji je 40 cm ili pet do šest komada po kvadratnom metru. Biljke su visine do metra, a najčešće između 60 i 80 cm. Za ovu grupu ruža često koristimo naziv čajevke, ali pravilan naziv je hibridne čajevke. Čajevke su podgrupa starinskih ruža iz koje su kasnije ukrštanjem dobijene i neke druge starinske grupe ruža, još kasnije i prve hibridne čajevke.

Smatra se da je prva hibridna čajevka bila la frans, koju je sasvim slučajno otkrio Pjer Žiulo 1867. Porijeklom je iz Kine, a selekcijom su dobijene današnje vrste i sorte. Sve velike firme koje danas stvaraju nove sorte hibridnih čajevki dijele ove ruže na dvije podgrupe - vrtne hibridne čajevke i hibridne čajevke za rez. Čajevke za rez se dijele na sorte za vanjski uzgoj i sorte za stakleničku proizvodnju. Sorte za rez imaju savršen izdužen pupoljak, a grm isključivo služi kao baza za proizvodnju rezanog cvijeta. Hibridne čajevke su u pravilu osjetljivije na bolesti.

Ruže čajevke se orezuju tako što se prvo uklone sve bolesne, suve, oštećene i slabe grane. Zatim se skraćuju grane koje ne prate rast biljke tj. sve one koje rastu ka unutra ili sa strane. Ružu čajevku orezujete tako da ostane do najviše pet zdravih jakih grana, a na njima ostavljate do četiri pupa od zemlje. Možete da ih orežete i da ostane i do 10 pupova, ali tada će imati slabiji cvijet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije