Kuća i vrt

Ukrasno bilje: Afrička ljubičica

Ukrasno bilje: Afrička ljubičica
Foto: Youtube | Afrička ljubičica

Mada je zovemo ljubičica, afrička ljubičica (saintpaulia) nema nikakve veze s vjesnicom proljeća koja tako zamamno miriše, čak uopšte nema miris. Ime je dobila zbog izvorne tamnoljubičaste boje.

Ima je u puno boja: ružičastoj, bijeloj, crvenkastih tonova, boji jorgovana pa čak i šarenih, a postoje i dupli varijeteti. Izvorna vrsta je tamnoplava, a cvjećari su proizveli mnoge nove varijetete s cvijetovima različitih boja. Najpoznatiji je soj rhapsodie. Biljka s bijelim cvjetovima koja se rijetko može nabaviti, kroz vrijeme mijenja boju na ivicama latica.

Pripada porodici gesneriaceae i srodna je gloksinijama. Bez obzira na narodno ime, nema ničeg zajedničkog s evropskom ljubičicom. Dobila je ime po baronu Valteru fon Sent Kleru koji je tu cvjetnicu otkrio na planini Usambara u provinciji Kape, u Južnoj Africi krajem 19. vijeka.

Kao i mnoge druge sobne biljke, prvo je uspješno uzgajana u Americi. Danas je to vrlo omiljena rascvjetana biljka i može se nabaviti tokom cijele godine.

Visoka je obično oko 10 cm, a široka 12-15 cm. Prilično brzo raste, a reznice zasađene u rano ljeto cvjetaju u jesen.

Veoma je popularna i nije teška za uzgoj. Uz malo pažnje, cvjetaće tokom cijele godine. Obavezno odstranjujte ocvale cvjetove, jer time ćete je podstaći da cvate što duže. Treba je staviti na svijetlo mjesto, ali ne na direktno sunce, jer će inače po lišću dobiti ružne mrlje. Ne voli baš prostore gdje se koristi gas.

Ako se ostavi da miruje šest nedjelja pri nižoj temperaturi nego obično, a zatim drži nešto suvljom, uz zalijevanje jednom nedjeljno, pojaviće se više većih cvjetova. Taj postupak podstiče razvoj mnogih cvjetnih pupoljaka, a može se raditi u bilo koje doba godine.

Uzmite ih u kasno proljeće i držite pri temperaturi 21°C. Za šest mjeseci dostignu veličinu za cvjetanje i pokažu osobine svojih roditelja. Biljka se može uzgojiti u proljeće iz sjemena, ali sadnice variraju u kvalitetu. Za klijanje je potrebna temperatura 18-21°C.

Zalivajte je odozdo, u tanjirić da se listovi i cvijetovi ne bi pokvasili, a zatim izlijte višak. Cijele godine zalivajte dvaput nedjeljno, ali nemojte dopustiti da zemlja bude zasićena vodom. Ako voda dođe na listove, oni mogu postati pljesnivi ili ako su na suncu mogu se pojaviti spržene površine. Ljeti dodajte vodi tečno đubrivo svake dvije do tri nedjelje.

Presađujte kada listovi postanu sitni i suviše se nagomilaju, otprilike svake druge godine. Presađujte u samo jedan broj veću saksiju, jer bolje cvjetaju u manjim posudama.

Sve male biljke, kao što su sitne paprati ili puzavice, rastu dobro uz afričke ljubičice, pa ipak su najljepše same ako zasadite veći broj primjeraka zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije