Kuća i vrt

Ukrasno bilje: Ranunkulus

Ukrasno bilje: Ranunkulus
Ukrasno bilje: Ranunkulus

Ranunkulus (ranunculus asiaticus) je vrsta koja vrt krasi tokom proljeća prekrasnim punim ili jednostavnim cvjetovima zajedno s ostalim lukovicama proljetnog cvjetanja.

Na spomen ranunkulusa neki će se odmah sjetiti malog žutog livadskog cvijeta. Ipak, u vrtovima se uzgaja vrsta ranunculus asiaticus koju krase krupniji i raznobojniji cvjetovi. Osim ove dvije vrste, u vrtlarstvu se često koristi i vrsta ranunculus aquaticus, vodena biljka koja se može uzgajati i u vrtnim jezercima.

Ranunkulus spada u porodicu ranunkulaceae, u koju spada još 50 rodova i nekoliko hiljada vrsta. Prirodno stanište ove vrste proteže se od Grčke, preko Turske pa sve do Irana.

Ranunkulus naraste u visinu od 30-45 cm, u širinu oko 20 cm i u proljeće formira rozete od zeleno-plavih ovalnih urezanih listova. Iz njih izbija cvjetna stapka koja izgleda kao da je načinjena od krep-papira. Na vrhu dolazi jednostruki cvijet sličan cvijetu maka ili dupli koji je sličan božuru.

Cvijeta krajem proljeća ili početkom ljeta, a cvjetovi dolaze u različitim bojama od bijele, preko žute i narandžaste do ružičaste, crvene i purpurne. Koristi se za uređenje gredica proljetnog cvjetanja. Lijepo će izgledati zasađen uz rub staze kao i u posudama na terasi. Zbog duplih cvjetova i dugačke cvjetne stapke koristi se kao rezano cvijeće za aranžiranje.

Ranunkulus se najlakše razmnožava pomoću lukovica, iako ga je moguće razmnožiti dijeljenjem, kao i sjemenom. Lukovice se sade u jesen, kao i lukovice drugih geofita proljetnog cvjetanja. Kako bi biljka uspješno izrasla, osigurajte joj mjesto s mnogo sunčeve svjetlosti. Voli pjeskovito, dobro ocijeđeno tlo. U toplijim danima trebalo bi joj osigurati dosta vlage.

Nakon cvjetanja potrebno je odstraniti ocvale cvjetove da ne bi trošili hranjiva na stvaranje sjemena. Kada biljka požuti, vadi se iz zemlje, a gomolji se suše i spremaju za iduću sezonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije