Kuća i vrt

Ukrasno bilje: Ukrasna dunja

Ukrasno bilje: Ukrasna dunja
Ukrasno bilje: Ukrasna dunja

U rod ukrasnih dunja (lat. chaenomeles) spadaju otporni, listopadni, sporo rastući, često trnoviti grmovi ili ponekad malo drveće, koje raste u visinu od 40 cm do šest metara.

Domovina su im planinske šume Kine i Japana. Uzgajaju se zbog ranog cvjetanja i prekrasnih cvjetova koji mogu biti jednostavni ili dvostruki. Cvjetovi stoje na grančicama pojedinačno ili u grupama, a boja im može biti bijela, svijetloružičasta, tamnoružičasta, narandžasta i u svim nijansama crvene boje.

Gornja strana listova je tamnozelena, a donja svijetlozelene boje. Plod je do šest cm dug, okruglasto-duguljast, u početku zelen, u vrijeme zrenja žut ili žutozelen, često malo crvenkast, mirišljav i nakiseo. Sadrži nekoliko tamnosmeđih sjemenki. Sazrijeva u oktobru, a plodovi ostaju na granama dugo nakon opadanja listova. Najpoznatija vrsta je chaenomeles japonica (japanska dunja), poznata i pod nazivom cydonia japonica.

Ukrasna dunja je, kao ranocvjetajuća i veoma dekorativna biljka, veoma cijenjena u hortikulturi. Uzgaja se pojedinačno, u grupama ili u živim ogradama jer dobro podnosi orezivanje. Za rast joj je potrebna plodna, dobro propusna zemlja, te sunčan ili polusjenovit položaj.

Može rasti i u sjeni, ali bolje cvjeta i donosi plodove na sunčanim položajima. Pogodna je za sađenje u kamenjarima, cvjetnim posudama i na otvorenom, gdje se može saditi pojedinačno ili za formiranje obruba. Otporna je na niske temperature, sušu, dim, prašinu i industrijska zagađenja.

Neki varijeteti otporni su na nedostatak vlage, dok drugi traže redovno zalijevanje. Zato bi, pri kupovini sadnica, trebalo tražiti informacije kod prodavača o zahtjevima biljke, kao i o visini koju biljka dosegne svojim rastom, kako bi udovoljila zahtjevima mjesta na koje je želite posaditi.

Razmnožava se sjemenom i vegetativno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije