Kuća i vrt

Ukrasno bilje: Vrba

Ukrasno bilje: Vrba
Foto: Wikimedia | Vrba

Vrbe (lat. Salix) se obično uzgajaju zbog posebnog izgleda ili forme stabla i krošnje, njihovih listova i ponekad zavodljivo obojenih izdanaka zimi.

Najveće vrste vrba pogodne su samo za vrtove velikih površina, a žalosne vrbe, odnosno vrbe s visećim granama, posebno su efektne uz vodene površine. Za manje vrtove pogodne su vrste manjeg rasta koje se mogu uzgajati kao samostojeće drvo, grmolike vrste kao grmasti obrubi i patuljaste vrste u kamenjarima.

Vrba je dvodomna biljka, što znači da na jednom drvetu možemo naći samo muške ili samo ženske cvjetove. Listovi su im većinom uski i zašiljeni na vrhu, cjelovitog ili nazubljenog ruba, zelene boje s gornje strane i nešto svjetlije na naličju, poredani naizmjenično.

Korisna za pčele: Cvjetovi su sakupljeni uspravnim resama, a cvatu uglavnom prije listanja. Zbog ranog cvjetanja vrba je izuzetno dobra paša za pčele jer daje dosta polena i nektara, što je vrlo značajno za proljećni razvoj pčela. Od svih vrsta najprije cvjeta Salix caprea, zvana planinska iva. Njeni muški cvatovi poznati su pod imenom maca ili cica maca, a cvjeta već polovinom marta.

Kora vrbe od davnina se koristi za pripremanje čaja koji ublažava bolove i pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Osim kore, koriste se i mladice s vršnim pupoljcima.

Uzgoj: Vrbe se mogu uzgajati u bilo kojoj dubljoj, vlažnoj i dobro dreniranoj zemlji, na položajima potpuno izloženim suncu. Ne vole plitku, krečnjačku zemlju. Patuljaste i alpske vrste vole šljunkovitu, jako dreniranu zemlju.

Sve vrste vrba vrlo su otporne na zimske hladnoće. Neke vrste nalazimo čak i u arktičkim tundrama gdje su uslovi za rast drveća vrlo teški.

Kod većine vrsta potrebno je orezivanje samo onih grana koje remete pravilni oblik krošnje. Orezivanje se vrši u periodu mirovanja - kasno zimi ili rano u proljeće. Orezane biljke u proljeće potjeraju puno mladih grana, koje su vrlo savitljive, i mogu se koristiti za izradu različitih pletenih proizvoda.

Vrbe se najlakše mogu razmnožavati ožiljavanjem zelenih reznica početkom ljeta ili odrvenjelim reznicama zimi. U prirodi se rasprostranjuju sjemenkama koje su vrlo sitne i okriljene pamučastim vlaknima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije